Micile secrete ale celor care ştiu să-şi păstreze calmul. Vezi ce obiceiuri au!

3 octombrie 2024   Psihologie

După ani de anxietate și nesiguranță, unele persoane au descoperit puterea obiceiurilor care le conferă calm. Obiceiurile nu sunt doar pentru sănătatea fizică și creșterea afacerii, ci pentru a avea forță mentală.

Menținerea calmului este una dintre cele mai puternice abilități de viață. Ne ajută să ne conectăm cu ceilalţi mai uşor, ne menține creativi și plini de resurse, ne crește performanța. De exemplu, cei care ştiu să-şi păstreze calmul au şi puterea de a se autoironiza. Autodeprecierea conferă unele avantaje pozitive, așa cum se arată într-un studiu din 2018 publicat în The Journal of Psychology and Individual Differences, în care oamenii care glumesc pe seama lor înşişi sunt mai echilibraţi emoţional, mai sociabili şi fericiţi.

Le plac activitățile în familie

Un studiu din anul 2020 sugerează că, în compania celor dragi, copii, prieteni și parteneri de cuplu, oamenii îşi regăsesc calmul mai rapid decât în singurătate sau alături de colegi. Descoperirile lor subliniază importanța studierii corelației dintre bunăstare și experiențe diferite de viaţă.

Fac mişcare zilnic

Un studiu din anul 2013 a arătat că mișcarea atenuează simptomele depresiei. Dintre toate tipurile de sport, cea care acordă o atenție deosebită senzațiilor corporale, poziției în spațiu aduce bunăstare. Tai chi sau yoga s-au dovedit utile. Practica frecventă de yoga poate reduce severitatea simptomelor de stres post-traumatic. Schimbarea posturii, atenţia asupra respirației reduc stresul, combat depresia și anxietatea.

Vezi și: Cum să-ţi păstrezi răbdarea

Nu se grăbesc

Grăbirea poate părea să ofere un avantaj, dar are efect invers. Oamenii calmi se adaptează la ritmul alert al vieții. Ei dețin timpul în mișcarea lor calmă. Când te miști mai încet, viața încetinește și ea și totul devine mai ușor.

Te-ar mai putea interesa: Strategii eficiente pentru creşterea rezilienţei sau cum să-ţi păstrezi calmul, când toţi ceilalţi îşi pierd cumpătul

Se înconjoară de oameni pozitivi

Persoanele calme evită compania oamenilor pesimişti și care fac o dramă din orice. Oamenii toxici și manipulatori îţi pot afecta serios starea de spirit bună. Învățând să recunoşti și să eviţi prietenii toxici și a prieteniilor toxice, obții o perspectivă importantă asupra a ceea ce este întunecat și limitativ în viaţa ta.

FOTO: Shutterstock

Mai multe