Cum să-ţi păstrezi răbdarea

1 68264 original jpg jpeg

Copilul nu vrea să se îmbrace şi tu rişti să întârzii din nou la serviciu? Când vii acasă găseşti iar vasele nespălate? Simţi cum te crispezi, începi să transpiri şi te trezeşti dintr-o dată că ţipi? Pierderea controlului îţi face rău şi-i afectează şi pe cei din jur.

„În spatele nerăbdării se ascund emoţii precum anxietatea,îngrijorarea sau nefericirea ori,pur şi simplu,ideea că realitatea celuilalt diferă de a noastră sau că felul lui de a gândi este altul. Nu puţine sunt situaţiile în care ne pierdem cumpătul pentru că celălalt are un ritm de a înţelege sau a face anumite lucruri diferit de al nostru“,explică psihologul Diana Nicolescu.

Psihologii avertizează că persoanele cu aceste trăsături de personalitate au puţine şanse să fie promovate în funcţii de conducere şi că nervozitatea poate afecta relaţiile de familie.

Info:Răbdareaeste abilitatea de a-ţi controla emoţiile şi impulsurile.

Identifică ce te scoate din sărite

De cele mai multe ori,furia apare din cauza unor factori declanşatori. Aceştia pot fi persoane,fraze sau situaţii specifice (cum este traficul aglomerat la oră de vârf),care în mod regulat îţi generează această stare de spirit.

Aşa gestionezi situaţia

Când eşti nervoasă,este important să ieşi din această stare cât mai repede. Iată câteva soluţii:

  • Pentru început,întreabă-te de ce te enervezi. Este posibil ca fapta să nu fie atât de gravă precum crezi.
  • Respiră adânc,lent şi numără până la 10. Astfel,ajuţi la încetinirea ritmului cardiac,corpul ţi se relaxează,iar tu te îndepărteazi emoţional de situaţie.
  • Forţează-te să laşi furia la o parte. Schimbă-ţi poziţia corpului,mişcă-ţi mâinile,picioarele,pentru a te elibera de tensiune.
  • Comunică cu cei din jur. Când eşti nervoasă ai tendinţa de a trage concluzii pripite şi de a spune tot ce-ţi trece prin cap,fără să ţii cont că ai putea să răneşti pe cineva. De aceea,este bine să asculţi şi ce are de spus persoana care te-a supărat şi după aceea să-i răspunzi.

Sfatul specialistului

Diana Nicolescu,phisholog şi psihoterapeut,www.diananicolescu.ro

Răbdarea se poate cultiva prin schimbarea atitudinii asupra vieţii,respectiv a înţelegerii că lucrurile nu se întâmplă aşa cum vrem şi atunci când vrem,iar pentru ca ele să aibă loc este nevoie de răbdare (adică să învăţăm să aşteptăm). Cu cât ne învăţăm copiii mai de timpuriu,cu atât mai mult vor da dovadă mai târziu de răbdare. Ce putem face? Să încercăm să ne ajustăm aşteptările într-un mod cât mai realist cu putinţă şi să acceptăm elementul de incertitudine. A fi răbdător înseamnă,în cele din urmă,a accepta şi tolera întârzierile şi dificultăţile,fără a deveni furios.