Semne neobişnuite date de expunerea prelungită la stres

21 ianuarie 2025   Psihologie

În ciuda faptului că eşti pregătit în mod natural să faci față stresului, dacă eşti expus la acesta perioade mai lungi de timp, îţi pune sănătatea în pericol. Nu ignora primele semne pe care le dă, chiar dacă par a avea legătură cu altceva!

Potrivit Asociației Americane de Psihologie, citate de Yourtango, combaterea efectelor produse de stresul prelungit începe cu recunoașterea simptomelor și stabilirea limitelor, indiferent dacă ai probleme de ordin mental sau fizic. În ciuda faptului că primeşti unele simptome ciudate din partea propriului corp, când ești supus la prea mult stres, poţi întâmpina dificultăţi în a le recunoaște. Detaşează-te puţin pentru a te reconecta cu tine însuţi și a recunoaște obiceiurile distructive în rutina ta care conduc la stres. Numai aşa te vei putea reechilibra emoţional şi vei evita boli grave.

Ai gândirea înceţoşată

Unele printre primele semnale date de corp că este expus la stres prelungit este gândirea înceţoşată. S-ar putea traduce prin dificultatea de a te concentra și oboseală. Suprasolicitarea, depăşirea limitelor vieții profesionale sănătoase, omiterea pauzelor şi a perioadei de odihnă după lucru, renunţarea la anumite rutine de îngrijire personală – toate fac dificilă relaxarea şi reîncărcarea bateriei mentale. Explicaţia? Stresul prelungit duce la dezechilibre hormonale care, la rândul lor, provoacă gândire înceţoşată, dar şi probleme de digestie sau cicluri menstruale neregulate.

Te trezeşti obosit

Stresul are consecințe semnificative asupra programului de somn. Favorizează insomnia, dificultățile de a adormi și de a avea un somn de noapte continuu și odihnitor. Stresul provocat de programul de lucru haotic creşte nivelul de cortizol, hormonul stresului, iar tiparele de somn fluctuează şi nu te mai poţi odihni bine. Când eşti suprasolicitat constant, mai ales fără limite profesionale, avem tendința de a ne duce și gândurile anxioase în pat, stresându-ne pentru lucruri mărunte.

Te-ar mai putea interesa: Ce este „fața cortizol” și ce o cauzează. Medicii ne lămuresc

Ai adesea dureri de cap şi ameţeli

Durerile musculare și de cap sunt adesea asociate cu nivelurile crescute de stres și oboseală. Stresul devine o experiență fizică şi corpul trimite adesea semnale ciudate pentru a-ţi aminti că eşti supus prea mult timp stresului, îndemnându-te să te relaxezi sau să stabileşti anumite limite.

Având în vedere că stresul tinde să crească nivelul de hormon cortizol din organism, este posibil să te confrunţi cu ameţeala. Aceste stări apar atât când te afli în picioare, cât şi când stai aşezat şi nu te poți concentra.

Vezi și: Suplimentele cu probiotice: o metodă modernă antistres

Te îmbolnăveşti frecvent

Stresul afeactează în mod direct sistemul imunitar, mecanismul de apărare împotriva bolilor. Când corpul este prea ocupat să gestioneze stresul, reacţia sistemului imunitar tinde să fie suprimată şi ajungi să te îmbolnăveşti mai des. De asemenea, provocând mai multă inflamație și hormoni de stres, stresul are un impact negativ asupra stării de sănătatea.

FOTO: Shutterstock

Mai multe