Arsuri la stomac. 5 factori declanşatori la care nu te-ai gândi

Nu doar anumite alimentele grase, condimentate, cafeaua, roșiile, alcoolul ori ciocolata pot da arsuri la stomac. Chiar dacă, deseori, punem avea această senzație neplăcută după o masă copioasă sau la stres, există mai multe cauze posibile, unele surprinzătoare.

image

Unul din patru adulți se confruntă în mod regulat cu arsuri la stomac, manifestate printr-o senzație de arsură în piept, care poate ajunge până la gât sub formă de reflux acid, lăsând uneori un gust acru în gură. Potrivit woman&home, acest lucru se întâmplă atunci când valva din partea superioară a stomacului, numită sfincterul esofagian inferior, nu funcționează așa cum ar trebui pentru a menține acidul în stomac. Odată cu înaintarea în vârstă, arsurile la stomac pot fi cauzate de mulți alţi factori diferiţi de alimentaţie, inclusiv menopauza sau modificări ale sistemului digestiv.

Kilogramele în exces

Unele persoane pot avea arsuri stomacale din cauza excesului de greutate corporală. Grăsimea din talie exercită presiune asupra stomacului. Un studiu apărut în publicaţia „Journal of Gastroenterology” a arătat că „obezitatea poate crește presiunea abdominală, poate afecta procesul de digestie din interiorul stomacului, scade presiunea sfincterului esofagian inferior și-i crește relaxarea ceea ce duce la arsuri”.

Fumatul

Substanțele chimice inhalate odată cu fumatul creează mai mult acid în stomac, ceea ce determină relaxarea sfincterului esofagian inferior, care provoacă indigestie și arsuri la stomac.

Saliva ajută la neutralizarea acidului din stomac în mod normal, dar fumatul reduce secreţia normală de salivă. Fumul pasiv poate duce, de asemenea, la arsuri la stomac, deoarece respiri aceleași substanțe chimice, chiar dacă într-o măsură mai mică.

Citește și: Cum să combaţi arsurile de stomac

Stresul

Există o legătură puternică între creierul nostru și sistemul digestiv. Aminoacizii din alimente ajută la crearea multor hormoni și neurotransmițători ai organismului. Atunci când acestea sunt insuficiente, se poate ajunge la o perturbare a sistemului nervos al organismului care încetineşte sistemul digestiv, provocând probleme cum sunt arsurile stomacale. Când această neplăcere apare adesea este stresant, perturbând somnul și viața de zi cu zi. De asemenea, stresul, anxietatea și nivelurile ridicate de cortizol pot provoca arsuri digestive.

Fluctuațiile hormonale

Modificările hormonale pot da unora arsuri stomacale, în special femeilor aflata la perimenopauză. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Long Island a constatat că din 497 de femei, 42% dintre cele aflate în perimenopauză și 47% dintre cele aflate în postmenopauză au avut arsuri la stomac.

Claire Phipps, medic generalist, specializat în menopauză la London Gynaecology explică: „Nivelurile fluctuante de estrogen pot modifica cantitatea de acid din stomac, dar conduc la pierderea tonusului sfincterului esofagian inferior, ceea ce creează refluxul gastroesofagian. Şi menopauza poate încetini digestia, iar alimentele rămase în stomac mai mult timp favorizează refluxul gastroesofagian”.

Vezi și: Alimente care provoacă arsuri la stomac

Efecte secundare ale medicamentelor

Unele medicamente pot avea efecte secundare care provoacă arsuri la stomac. Printre acestea se numără calmantele antiinflamatorii, mai ales dacă le iei pe o perioadă lungă de timp. Dacă aceasta pare să fie cauza în cazul tău, este indicat să discuţi cu un medic pentru a-ţi prescris medicamente mai prietenoase cu stomacul tău.

FOTO: Shutterstock



Recente