Ce este „fața cortizol” și ce o cauzează. Medicii ne lămuresc

Influențerii din lumea întreagă au găsit explicația multor probleme pe care le au – cortizolul. În peste 140.000 de postări, TikTok-erii dau vina pe hormonul stresului pentru tot felul de neplăceri – de la balonare inestetică la acnee și față pufoasă.

image

Doctorii sunt și ei de părere că acest hormon natural, cortizolul, ne poate umfla fața, iar unul dintre aceste cazuri este chiar actrița americană Amy Schumer, care are o față rotundă din cauza bolii de care suferă – sindromul Cushing, care se caracterizează printr-un nivel crescut de cortizol.

„Cred că «fața cortizol» este un subiect fierbinte acum pentru că este perceput, de multe femei, ca o problemă cosmetică. Fața rotundă, umflată, dacă este explicată din punct de vedere medical, poate fi abordată, controlată și rezolvată”, spune dermatologul Cristina Psomadakis în The New York Times.

Se pare că tot mai multă lume e preocupată de acest subiect – fața ușor umflată din cauza nivelului crescut de cortizol. Liz Tenuto, care are nu mai puțin de 2 milioane de urmăritori pe TikTok, e convinsă că acest hormon, atunci când e în exces, „ne schimbă felul în care arătăm, pentru că ne cauzează acnee, o față rotunjită, o cocoașă la ceafă, ochi umflați, balonare și câte și mai câte”, a declarat influencerița.

„Pentru a rezolva această problemă, vă sugerez să scăpați de stres și să faci niște exerciții de relaxare”, pe care, evident, ea le propune și le taxează cu câte 19 dolari click-ul.

Cortizolul este cunoscut ca hormonul stresului, însă e mult mai mult de-atât. Când este eliberat în sânge, ne afectează tot organismul, de la sistemul imunitar, la mușchi, păr, piele și unghii. Controlează felul în care corpul uman își folosește energia, reglează tensiunea arterială și, cel mai important, ne spune când să fim în alertă și când să dormim. Pe lângă toate acestea, are mare legătură cu inflamația din corpul nostru, de unde și ideea de „față-cortizol”.

Când trupul nostru este rănit, cortizolul este eliberat în organism. Acest lucru ne inflamează corpul, pentru a ne proteja de bacterii și alți factori externi cu potențial negativ. Câteodată, stresul cronic are același efect asupra trupului nostru – o cantitate crescută de cortizol e eliberat în sânge, iar asta duce la inflamare, iar inflamația ne poate da senzația de umflătură.  

Dar această situație e destul de rară. Se întâmplă doar celor care se recuperează după o operație, folosesc steroizi sau au o boală destul de serioasă. De exemplu, cum spuneam, boala Cushing face ca glanda noastră să producă un exces de cortizol, ceea ce duce la umflarea aceea inestetică despre care vorbesc influencerii.

Oricum ar fi, e de preferat să scădem nivelul stresului în viața noastră, fie că el ne rotunjește fața sau nu.

foto - Shutterstock



Recente

Bautura care incetineste imbatranirea  Sursa foto shutterstock 2205379485 jpg
ketchup  foto   Shutterstock jpg
oboseală  foto   Shutterstock jpg
Salam de biscuiti cu rahat si banane  Sursa foto shutterstock 674718580 jpg
5 pasi din rutina japoneza de somn care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 199985051 jpg
mama care pregateste pachetul de scoala 2094646825 jpg
tehnici relaxare femei 2458168345 jpg
Ardei umpluti  Sursa foto shutterstock 1135172258 jpg
shutterstock 2499023893 jpg
shutterstock 2228997547 jpg
shutterstock 1517210297 jpg
Baclava cu fistic  Sursa foto shutterstock 2113201757 jpg
vaccin gripal batrani png
Semne subtile ca ai prea mult zahar in dieta  Sursa foto shutterstock 1668942076 jpg
clickpentrufemei ro (14) jpg
Modele de unghii de Halloween jpg
Descopera cum po i sa ai parte un aer curat în locuin a ta jpg
copil  foto   Shutterstock jpg
Tocana de chiftele  Sursa foto shutterstock 1061262914 jpg
La ce se foloseste dezumidificatorul in casa 5 AVANTAJE pe care trebuie sa le cunosti jpg