Spune mai des acest cuvânt și o să fii instant mai fericit!
Cuvintele au o putere extraordinară. Chiar şi unul singur ar putea să combată anxietatea cu efectele ei: bătăi de inimă accelerate, mușchi încordați, dificultăţi de respiraţie, gură uscată.
Dacă ai spune mai des un anumit cuvânt ai scăpa mai uşor de stres şi de anxietate. Se întâmplă adesea să te vezi copleşit de ele, pentru că nu există niciodată suficiente ore într-o zi pentru toate lucrurile pe care vrei să le faci. Devii anxios şi nemulţumit de tine.
Anxietatea e provocată de imposibilitatea de a-i refuza pe ceilalţi
Din frica de eşec, mulți sunt motivați să încerce mereu ceva nou sau să se angajeze în proiecte și activități diverse fără a avea puterea de a refuza pe cineva. A accepta orice activitate te poate face nefericit. De fapt, teama de a rata este tot un efect al anxietăţii.
Dacă încerci să trăiești viața pentru că ți-e frică să nu pierzi, probabil că îți vei spori anxietatea şi nu te vei putea bucura de ceea ce-ţi place cu adevărat să faci. Eşti epuizat după o săptămână mai grea, dar nu poţi refuza un prieten care se aşteaptă să faci un tort pentru aniversarea lui, poate e mai bine să cauţi un înlocuitor decât să apari la petrecere, dar să fii morocănos şi să strici atmosfera.
Fii atent la primele semne de epuizare!
Anxietatea, depresia, insomnia, pierderea poftei de mâncare sau, din contră, creşterea apetitului mai ales pentru dulciuri, iritabilitatea – toate sunt semne că ai nevoie să-ţi încarci bateriile. Femeile sunt predispuse la epuizare, pentru că se simt obligate să lucreze pe mai multe planuri şi să reducă timpul de odihnă sau de relaxare.
Spune „Nu!” mai des!
Pentru a-ţi îmbunătăți sănătatea mintală şi pentru a avea timp de refacere, obişnuieşte-te să anulezi sau să amâni anumite activităţi, cu atât mai mult cu cât observi la tine semnele extenuării.
Nu este uşor să refuzi un prieten sau o rudă, dar cu cât o faci mai des, cu atât te vei simţi mai confortabil cu deciziile tale şi mai puțin anxios. Este un mod sănătos de a pune limite şi de a-ţi spori încrederea de sine, nu doar de a-ţi păstra sănătatea mintală.
FOTO: Shutterstock