Trăsături uimitoare care indică un IQ ridicat. Verifică dacă le ai!

3 decembrie 2022   Psihologie

Persoanele cu IQ-uri ridicate au în comun destul de multe trăsături de personalitate care contestă stereotipul intelectual. Oricât de inteligent ai fi, unele dintre aceste trăsături te pot surprinde.

Efectul Dunning-Kruger a început cu descoperirea faptului că studenții cei mai competenți s-au subestimat, deoarece li s-au părut ușoare sarcinile, în timp ce elevii mai puțin competenți și-au supraestimat foarte mult competența. Iată de ce modestia se numără printre trăsăturile de caracter ale celor inteligenţi! Descoperă şi altele mai puţin obişnuite!

Înclinaţia spre a înjura

Există o concepție greșită potrivit căreia cei care înjură mult au un vocabular limitat. Studiile au arătat contrariul. Înjurăturile pot fi semnul unei utilizări mai inteligente a limbajului. Este o caracteristică suplimentară pe care un vorbitor o poate folosi pentru a spori eficiența comunicării.

Te-ar mai putea interesa: Cu inteligenţa la control! Ochii tăi le pot dezvălui celorlalţi mai multe decât îţi doreşti să afle

Empatia

Persoanele foarte inteligente sunt în acord cu nevoile și sentimentele celorlalți și acționează astfel încât să răspundă nevoilor acestora. De obicei, sunt foarte interesate să afle mai multe despre oameni.

Însingurarea

Introvertiții se simt confortabil în singurătate. Mai mult, un studiu publicat în „British Journal of Psychology‟ sugerează că oamenii mai inteligenți tind să obțină mai puține satisfacții de pe urma socializării. Prin urmare, își savurează singurătatea.

Citeşte şi: Cel mai deştept om care a trăit vreodată avea un IQ mai mare ca Einstein, dar a murit singur şi sărac

Plăcerea de a citi orice

Ai putea spune că este evident, dar multor oameni deștepți le place să se lase prinşi de o carte bună, indiferent de gen. În plus, s-a dovedit că lectura în sine crește inteligența.

Autocontrolul

Studiile au demonstrat şi că oamenii cu un IQ mai mare îţi şin mai bine sentimentele sub control. De obicei, au un simț al planificării şi al stabilirii obiectivelor mult mai bun. Un experiment publicat în „Psychological Science‟ a oferit grupurilor de testare două opțiuni: una cu rezultate mai mici, dar imediate, sau un premiu mai mare mai târziu. Participanții cu scoruri IQ mai mari au preferat să aștepte, dând dovadă de un autocontrol mai bun.

Tendinţa de a sta până noaptea târziu

Ora târzie de culcare şi trezitul târziu dimineaţa nu sunt asociate cu presoanele inteligente sau cu succesul. Totuşi, unii psihologi sugerează că cei mai inteligenți dintre noi au ceasul biologic modificat, astfel încât să fie mai capabili să atingă țintele personale stând treji până noaptea târziu.

Vezi şi: Cu ce se ocupă oamenii care au un IQ mai mare decât al lui Albert Einstein

Curiozitatea

O curiozitate debordantă a fost asociată cu un IQ ridicat. Este de înţeles, având în vedere că această trăsătură de caracter este corelată cu pasiunea pentru învățare.

FOTO: Shutterstock

Mai multe