Obiceiuri care deosebesc persoanele inteligente de cele cu un IQ mic

1 shutterstock 1069555403 jpg jpeg

„Două lucruri sunt infinite: universul şi prostia umană. Şi nu sunt sigur de primul“, a spus Albert Einstein. Potrivit psihologilor, există obiceiuri şi comportamente care îi deosebesc pe oamenii inteligenţi de cei cu un IQ scăzut.

Un IQ ridicat este foarte important, mai ales într-un context profesional, iar o minte strălucită este întodeauna un atu. Inteligenţa poate fi greu de „măsurat“, deşi există „instrumente“ precum testele de IQ. Nu poţi da cuiva un chestionar imediat ce l-ai cunoscut, dar există anumite indicii că în faţa ta se află o perosană inteligentă. Sau nu. Psihologii au corelat o inteligenţă crescută cu un nivel superior de învăţare, creativitate şi rezolvarea problemelor.

Oamenii inteligenţi rămân calmi

O ceartă cu partenerul tău sau un blocaj în trafic pot declanşa frustrare sau furie. Oamenii deştepţi îşi păstrează calmul şi au semnificativ mai puţine ieşiri nervoase decât cei cu un IQ scăzut. Un  studiu realizat de Universitatea din Michigan, care a analizat 600 de participanţi, copii şi părinţii lor timp de 22 de ani, a relevat că există o legătură între comportamentul agresiv şi un coeficient de inteligenţă scăzut. Rezultatele studiului au arătat că dezvoltarea şi creşterea într-un mediu agresiv împiedică dezvoltarea creierului.

Persoanele inteligente nu se cred mai bune decât cei din jur

Oamenii mai puţin străluciţi îşi fac o autoevaluare de multe ori supraestimată. Cu alte cuvinte, se cred mai buni decât alţii. Potrivit unui studiu publicat în revista Psychological Science, persoanele mai puţin inteligente sunt mai des homofobe sau rasiste şi tind să categorisească oamenii. De asemenea, sunt mai predispuşi să-i pună pe ceilalţi într-o lumină proastă, în timp ce se laudă singuri.

Oamenii deştepţi îşi cunosc propria valoare şi nu simt nevoia să demonsteze acest lucru. Dimpotrivă: se bucură de succesul altora.

Oamenii deştepţi recunosc când fac greşeli

Îţi asumi responsabilitatea atunci când greşeşti? De obicei, acest lucru iese din discuţie pentru persoanele cu un coeficient de inteligenţă scăzut, care tind să dea vina pe alţii pentru eşecurile lor. Pe de altă parte, oamenii deştepţi nu văd greşelile ca pe ceva rău, neapărat, ci ca pe o şansă de a învăţa şi de a se dezvolta.

Persoanele deştepte sunt empatice

Oamenii cu un IQ mic sunt adesea egoişti şi incapabili să se conecteze la nevoile altora. Este dificil să-şi schimbe o părere deja formată, aşa că încearcă doar să-i convingă pe cei din jur să fie de acord cu ei. Empatia este esenţială pentru relaţiile armonioase dintre oameni.

Cercetătorii de la Texas Tech University au arătat într-un studiu că oamenii inteligenţi au fost mai capabili să recunoască sentimentele altora. Participanţii la studiu au fost dispuşi să facă ceva bun pentru o altă persoană, fără să aştepte nimic în schimb.

Oamenii inteligenţi înjură mai mult

Cum spuneam, aceste persoane nu-şi pierd foarte des calmul dar şi când o fac… Un studiu recent a constatat că înjurăturile sunt un semn de inteligenţă! E mai bine să te „răcoreşti“ cu câteva cuvinte murdare, decât să păstrezi în tine frustrări şi furie care se pot transforma în agresiune şi violenţă.

FOTO Shutterstock