Ce este IQ-ul şi cum se măsoară. Cât de importantă e inteligenţa pentru a obţine succesul?
Din punct de vedere ştiinţific, termenul “inteligenţă” se referă la capacitatea academică sau cognitivă pe care o avem. Iar noi ne folosim această abilitate intelectuală pentru a obţine informaţii, iar cu informaţiile obţinute reuşim să rezolvăm probleme. Simplu, nu?
Primele teste de inteligenţă din lume, realizate la începutul secolului al XX-lea, au fost cele ale lui Biner şi ale lui Simon, în schimb, în zilele noastre măsurătoarea cel mai des folosită este cea a lui Wechsler. Acesta şi-a publicat, pentru prima dată, metoda de măsurare a inteligenţei umane în anii ’30, când a venit cu ideea de-a lua în calcul şi vârsta participanţilor. Astfel, coeficientul de inteligenţă – IQ – rămâne constant de-a lungul întregii vieţi.
IQ este prescurtarea coeficientului de inteligenţă (n.r. Intelligence Quotient, cum spune englezii). Iar acest IQ îţi măsoară inteligenţa şi este exprimat printr-un număr. În momentul în care cineva face un test de inteligenţă, rezultatul mediu este 100. Dacă ai mai mult de 100, eşti mai deştept decât media, iar, dacă obţii mai puţin, eşti, evident, mai puţin deştept. Dacă e să luăm în seamă statisticile din prezent, în jur de 68% din populaţia generală are un IQ de 85-115. În acelaşi timp, 95% dintre cei care-şi fac un test de inteligenţă obţin un scor de 70-130 de puncte.
Totuşi ce înseamnă când ai un IQ de 100?
În primul rând, înseamnă că jumătate din populaţie este mai deşteaptă decât tine. Iar, atunci când ai 130, 97,5% dintre cei de vârsta ta au primit un rezultat mai prost decât al tău. Numai 2,5% sunt mai deştepţi! Bun, dar cât de importantă e deşteptăciunea în încercarea de-a obţine succesul?
“Secretul succesului nostru este să angajăm de fiecare dată oameni foarte deştepţi”, spunea, la un moment dat, Bill Gates, fiind citat de www.inc.com. “Nu există altă cale decât să fim elitişti în privinţa IQ-ului, în privinţa alegerii unor oameni care merită să lucreze la noi”, a continuat să explice fondatorul Microsoft şi deţinătorul unei averi de peste 131 de miliarde de dolari.
Gates se referă la compania sa, pe care a înfiinţat-o şi-a condus-o ani la rând, însă această strategie elitistă – de-a prioritiza inteligenţa crudă în procesul de angajare a personalului – se dovedeşte a fi una de mare succes, aplicată de mai toate companiile mari. Studiile realizate de-a lungul vremii au dovedit toate că oamenii deştepţi sunt nişte muncitori mai buni. Indiferent de domeniul în care activează.
După cum ne informează Psychology Today, IQ-ul înglobează abilitatea de-a rezolva probleme, manipularea spaţiului şi achiziţiile lingvistice. Dacă îţi doreşti să aflii cât eşti de deştept, poţi căuta pe internet cele mai populare teste de IQ. Acestea sunt testul IQ Stanford-Binet şi cel care foloseşte metoda de măsurare Wechsler. Succes!
Foto - Shutterstock