Realitate vs. film. Povestea reală a lui Clark Olafsson, creatorul Sindromului Stockholm

18 mai 2022   Dezvoltare personală

„Clark” este o miniserie suedeză difuzată de Netflix, care îl portretizează pe criminalul Clark Olofsson. Serialul de numai șase episode are în prim plan viața unuia dintre cei mai cunoscuți ucigași din istoria Suediei, rol jucat la perfecțiune de actorul Bill Skarsgård. Însă cât de mult au fost respectate faptele reale în această producție de mare succes?

„Sindromul Stockholm” este un fenomen psihologic perfect valabil și-n ziua de azi, care a prins contur în urma unui jaf organizat de Clark Olofsson în 1973, în Norrmalmstorg, care a intrat în istoria suedeză ;i-a fost studiat la nivel mondial.

Făcând o paralelă între imaginile datate încă din vremea în care Olofsson era închis pentru diverse ilegalități și reproducerea acelor momente cu actorul Bill Skarsgård, putem trage concluzia că asemănarea dintre persoana reală și personaj este izbitoare. Trecând peste aspectele fizice, cât de fidel a fost redată realitatea trăită de Clark?

Realitate vs. film

Miniseria de pe Netflix are la bază informații relatate chiar de Clark Olofsson în autobiografia sa și păstrează numeroase frânturi din viața reală a acestuia. Este relatat până și portretul romanțat al criminalului făcut de presa vremii. Serialul începe cu nașterea personajului principal și continuă, cum era de așteptat, cu copilăria dezavantajată a acestuia.

În viața reală, mama lui Clark era o alcoolică veritabilă, care a ajuns să fie închisă într-o clinică psihiatrică după ce a fost părăsită de soț. Copiii Olofsson au ajuns, astfel, în diverse familii adoptatoare, din care Clark a reușit să fugă de fiecare dată. Asemenea detalii dramatice au fost omise în serial din simplul motiv că n-au fost considerate relevante, atât timp cât mama lui a reușit să-și revină și să locuiască împreună cu fiul ei.

Chiar dacă și-a refăcut relația cu mama lui, Clark și-a petrecut copilăria și adolescența prin școli de corecție și închisori pentru minori. În serial, personajul principal reușește să evadeze din închisoare de 17 ori. În realitate, s-a pierdut numărul evadărilor lui.

Vizita neașteptată

Clark redă momentul în care Olofsson a dat buzna cu prietenii lui în casa prim-ministrului suedez. Se pare că băieții au furat legumele și fructele din sera acestuia și le-au mâncat. Netflix a pus accent pe fuga prim-ministrului înarmat cu o pușcă după ei, însă grădinarul politicianului a fost cel care i-a zărit pe intruși.

Mai conform realității este și episodul în care un polițist a fost omorât într-un magazin cu echipament sportiv. Procesul adevărat l-a scos pe prietenul lui Clark, Gunnar Norgren, responsabil de acea crimă, iar Olofsson a fost decât complice, care s-a ales cu o pedeapsă de 8 ani în închisoare.

Sindromul Stockholm

Serialul acordă o porțiune generoasă evenimentelor care au dat naștere Sindromului Stockholm. Astfel, Clark Olofsson a luat parte la un jaf cu luare de ostatici, care a avut loc pe 23 august 1973, la Sveriges Kreditbanken, în Stockholm, iar evenimentele dramatice au fost redate destul de fidel în episodul dedicat lor.

Totuși ce este acest Sindrom Stockholm?

Sindromul Stockholm descrie comportamentul unei victime răpite sau captive care, odată cu trecerea timpului, începe să-și simpatizeze răpitorul.

Ce face Clark acum?

Clark Olofsson trăiește și-n prezent. Are 75 de ani și niciun regret legat de trecutul său. Și-a schimbat numele de mai multe ori până acum, a renunțat la cetățenia suedeză, după care a primit-o din nou. În 2008, a fost prins cu droguri la el și condamnat la 14 ani după gratii.

Din iulie 2018, este un om liber. Nu se știe cu precizie ce face și unde locuiește, se zvonește doar că s-ar fi stabilit undeva prin Belgia.

„În viață, am făcut tot și răsfăcut tot, numai de muncit n-am muncit. Am fost în America de Sud și în Japonia de patru ori, am fost peste tot numai în Australia nu. Am trăit ca un rege. Ca un rege fericit”, a conchis el.

Foto - serial Clark

Mai multe