Ce cadouri se oferă de Moş Nicolae

5 decembrie 2018   Spiritualitate

Sfantul Nicolae este sărbătoarea copiilor, este ziua cadourilor pentru cei mici, a bucuriei şi a veseliei. Mai precis, în noaptea de 5 spre 6, se spune că Moş Nicolae vine la fereastră şi pune în ghetuţele copiilor dulciuri şi alte daruri. Este o sărbătoare a creştinătăţii, dar nu numai. În copilarie, toţi îl aşteptăm cu nerăbdare să ne bucure cu câte ceva, de regulă, dulciuri.

Deşi copiii au prioritate la cadouri în această perioadă, şi cei care nu au încă un prichindel îşi pot aminti de perioada copilăriei dăruindu-şi tot felul de obiecte sau dulciuri care le înseninează ziua.

Potrivit tradiţiei, de Moş Nicolae se dăruiesc dulciuri, fructe (struguri, mere, nuci) , cărţi, lumânări colorate, o pungă cu grâu sau cu orez, simboluri ale sporuri în gospodărie, flori şi mai ales busuioc.

Totodată, se spune că cei care îşi sărbătoresc onomastica trebuie să primească în dar o floare, pentru a avea împliniri, dulciuri şi o lumânare decorativă. Aproximativ 800.000 de cetăţeni români poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae.f

Cei care au fost neascultători, în loc de dulciuri şi cadouri, vor primi o nuieluşă

Citeşte: Povestea nuieluşei lui Moş Nicolae

Sfântul Nicolae este un simbol al bunătăţii - acea bunătate memorabilă, izvorâtă dintr-o adevărată iubire creştinească, aşa cum şi-a dorit-o şi propovăduit-o Mântuitorul. 

Întruchipat în tradiţia populară ca un om bătrân cu barbă albă, care călătoreşte pe un cal alb, Sfântul Nicolae sau Sân’ Nicoară vesteşte finalul de an şi venirea iernii. Departe de a fi un personaj de legendă, sfântul a fost arhiepiscop în cetatea Mira din regiunea Lichia, Asia Mică. Încă din timpul vieţii, a primit de la Dumnezeu harul de a săvârşi minuni.

Cum unele dintre acestea s-au petrecut pe mare, Sfântul Nicolae este considerat şi ocrotitorul marinarilor şi al celor care călătoresc pe ape. De pildă, fiind odată în drum spre Locurile Sfinte din Palestina, a oprit o furtună dezlănţuită pe mare prin rugăciune şi post şi a salvat de la înec un corăbier. Citeşte mai mult AICI

Mai multe