Cum să te rogi corect. Bonus: rugăciuni scurte pentru cupluri
Rostită nu doar la necaz, ci permanent, rugăciunea, fie ea şi scurtă, face posibilă lucrarea Duhului Sfânt în sufletele noastre. Descoperă cum este bine să te rogi!
Pentru a intra în starea necesară unei rugăciuni, ai nevoie, în general, de o oarecare pregătire, să te aşezi într-un loc liniştit. Dacă nu ai vreme dimineaţa sau seara, există şi alte variante să te rogi chiar şi în timpul zilei, în drum spre serviciu sau spre casă, când urci scări, în autobuz, când aştepţi la o casă de marcat într-un magazin, în timp ce speli vasele. Uite ce rugăciuni ai putea deprinde pentru a le spune în gând sau le-ai putea citi când ai puţin timp ziua!
Roagă-te continuu
Întrebat de ucenici cum trebuie făcută rugăciunea, Mântuitorul le-a spus: „Când vă rugaţi, nu spuneţi multe ca păgânii, că ei cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultaţi.” (Matei 6,6-8) Iată de ce nu trebuie să alegi rugăciunile foarte lungi! Este de ajuns o rugăciune scurtă, doar un gând înainte de a începe un lucru („Binecuvântează, Doamne!”) sau după ce l-ai terminat („Slavă Ţie, Doamne!”) ori atunci când grijile te împresoară („Scoate din temniţă sufletul meu, Doamne!”). În acest fel, Dumnezeu devine o prezenţă constantă în viaţa ta, ajutându-te permanent.
Aşa alungi grijile şi fricile!
În perioadele în care te simţi cuprinsă de griji din cauza necazurilor, spune cea mai veche rugăciune din lume, cea lăsată de Mântuitorul Iisus Hristos în pilda vameşului şi a fariseului. Se numeşte rugăciunea inimii: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul“. Repetată de 40 de ori la rând atunci când temerile se adună îţi dă o pace extraordinară. Când cei dragi traversează momente grele sau când ţi-e dor de cineva care te susţinea mereu moral, dar care a trecut la Domnul, Părintele Paisie te sfătuia: „Să te rogi pentru toţi şi să spui: «Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte pe cei care suferă trupeşte şi sufleteşte». În această rugăciune sunt cuprinşi şi cei adormiţi. Dacă-ţi vine în minte o rudă, spune şi pentru ea: «...miluieşte pe robul tău cutare» şi treci imediat la rugăciunea generală pentru toată lumea, «...miluieşte lumea Ta»“.
Rugăciuni scurte pentru cupluri
Când apar certuri între tine şi cel drag, ai putea spune o rugăciune de împăcare: „Doamne, miluieşte pe cei care se sfădesc cu mine, asemenea pe cei ce mă grăiesc de rău, ca nu cumva să pătimească ceva rău pentru mine, necurata, nici în veacul de acum, nici în cel ce va să fie. Îi sfătuieşte cu mila Ta şi-i acoperă cu bunătatea Ta, Preabunule Stăpâne. Amin‟. „Purtaţi-vă în rugăciuni!“, aşa îi sfătuieşte Maica Siluana pe cei cu probleme în cuplu şi adăuga: „Pune capul acolo unde-i bate inima şi spune în gând «Doamne miluieşte-ne şi binecuvântează-ne»! Rugăciunea şi delicateţea vor face dintr-un bărbat neînţelegător într-unul iubitor.“
Te poţi ruga şi la miezul nopţii
Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că rugăciunile de la miezul nopţii sunt deosebit de puternice. „Aşa cum rugăciunile făcute noaptea de Apostolii Pavel şi Sila au deschis porţile temniţei, tot aşa şi rugăciunea făcută noaptea de către creştini poate deschide porţile Cerurilor“, susţinea acesta. Mai mult, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea despre rugăciune că „este arma cea mai tare, vistierie care niciodată nu se goleşte, bogăţie nesecată, liman fără valuri, temelia păcii, rădăcină, izvorul, mama tuturor bunătăţilor, mai puternică decât o împărăţie“. Creştinii pot rosti la miezul nopţii orice rugăciune doresc, însă, pe lângă aceasta, trebuie să citească psalmul 50 din Psaltire, apoi o catismă, care conţine mai mulţi psalmi.
Sursă foto: Shutterstock