Ce semnificație are Sărbătoarea Luminii şi ce rugăciune îţi aduce pace sufletească?

An de an, pe 21 noiembrie, întreaga creştinătate celebrează Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Supranumită Sărbătoarea Luminii sau Vovidenia, aminteşte de momentul în care Duhul Sfânt a început să lucreze prin profeţi pentru a o pregăti pe Fecioara Maria pentru a-L naşte pe Hristos.

image

Sărbătoarea aducerii la templu sau în Biserică a Maicii Domnului a început să se ţină începând din secolul al VI-lea, când a fost construită o biserică închinată Fecioarei Maria chiar lângă ruinele vechiului templu în care ea a crescut. Astăzi, însemnătatea sărbătorii este cu atât mai mare cu cât aceasta are loc în perioada Postului Crăciunului. De aceea, este menită nu numai să amintească de momentul în care Maica Domnului a fost adusă la templu, ci şi să-i pregătească şi să-i îndrume pe creştini să ţină post şi să-şi primenească sufletul pentru marele praznic al Naşterii Domnului.

Miracolul naşterii Fecioarei Maria

Se povesteşte în „Evanghelia după Iacov‟ că Ana, cea care avea să fie mama Fecioarei Maria, nu putea avea copii şi că se ruga neîncetat împreună cu Ioachim, bărbatul ei, pentru a fi binecuvântată cu un prunc.

În fiecare an, cei doi aduceau jertfă pentru ca rugăciunile să le fie bine primite, dar în al 50-lea an al căsătoriei lor, marele preot le-a refuzat ofranda, numindu-i păcătoşi. Alţii probabil că s-ar fi îndepărtat de Dumnezeu, dar ei nu s-au răzvrătit, ci au continuat să se roage şi să postească, făgăduindu-I că dacă vor avea un copil, îl vor închina Lui. Şi iată cum, într-o bună zi, Arhanghelul Gavriil s-a arătat lui Ioachim şi l-a vestit că va avea un copil care se va umple de Duh Sfânt chiar din pântecele mamei sale şi va fi un vas ales al lui Dumnezeu. Cele anunţate de Arhanghel s-au adeverit, iar peste nouă luni Ana a născut pe cea care avea să fie Maica Domnului.

Te-ar mai putea interesa: Cele mai puternice rugăciuni în post, de ajutor şi la ceas de boală

Maica Sfântă a copilărit la templu

După cum au făgăduit Lui Dumnezeu Ioachim şi Ana, au adus-o la templu pe fiica lor, Maria. Se întâmpla într-o zi de 21 noiembrie, pe când cea care avea să fie Maica Domnului abia ajunsese la vârsta de trei ani. Acolo, ea şi-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curăţie sufletească, rugându-se şi citind Sfânta Scriptură alături de alte fecioare, de văduve şi preoţi, pregătindu-se spre a se uni cu Dumnezeu.

12 ani a petrecut astfel Fecioara Sfântă până când acelaşi Arhanghel Gavriil i-a adus Buna Vestire că-L va naşte pe fiul Domnului. Pentru a rămâne nepătată în faţa lumii, după ce a primit vestea, Fecioara Maria a părăsit Templul şi s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei Ei şi a miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.

Citeşte şi: Cum te rogi ca să obţii ce-ţi doreşti. Există patru feluri de rugăciuni

Rugăciunea ce-ţi aduce pace sufletească în această zi

Cum este o zi sfântă, credincioşii sunt îndemnaţi la rugăciune şi la milostenie. În ziua de 21 noiembrie, rosteşte o anumită rugăciune pentru a avea parte de linişte în suflet şi sănătate. Conform credinţei populare, în această perioadă, an de an, cerurile se deschid spre îndeplinirea tuturor dorinţelor. Aşadar, dacă găseşti răgazul necesar parcurge întreg „Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului‟ pentru a-i mulţumi Fecioarei Maria. De nu reuşeşti, citeşte de trei ori măcar condacul al 13-lea din acest acatist: „O, cea mai cinstită şi mai sfântă decât toţi sfinţii, dumnezeiască Pruncă, Fecioară şi Maica Dumnezeului celui de sus, în ziua Intrării tale în Sfânta Sfintelor, pe care o prăznuim astăzi cinstindu-te, primeşte acest dar al nostru şi ne izbăveşte pe noi din toate nevoile, necazurile şi primejdiile şi ne învredniceşte Împărăţiei celei cereşti, ca întotdeauna cu mulţumire să cântăm: Aliluia!‟.



Recente

Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg