Pe cine protejează Sfinţii Mihail şi Gavriil?
Ziua de 8 noiembrie este consacrată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, dar şi tuturor cetelor de îngeri. Este şi data la care 1,3 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica. Cei doi arhangheli îi ocrotesc nu doar pe cei care le poartă numele. Află din cele ce urmează între cine altcineva şi Dumnezeu sunt ei mijlocitori!
Sfântul Arhanghel Mihail a fost cel dintâi prăznuit pe 8 noiembrie. Mai târziu, în aceeaşi zi, a început să fie pomenit şi Sfântul Gavriil, pentru ca, în prezent, aceasta să fie data la care creştinii ortodocşi şi greco-catolici aduc mulţumiri întregii cete a puterilor cereşti sau a îngerilor. Rugăciunile creştinilor sunt înălţate acum către Arhanghelii Mihail şi Gavriil, conducătorii cetelor de îngeri, despre care se spune că sunt cei care îi păzesc de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea şi mântuirea oamenilor.
Călăuzele celor care trec la Domnul
Cei doi sfinţi arhangheli celebraţi la începutul lunii Brumar au o misiune înaltă, aceea de a fi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai. Nu întâmplător, Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt pictaţi în biserici pe cele două uşi laterale ale catapetesmei, ca păzitori ai uşilor Raiului.
Arhanghelul Mihail este reprezentat ca un ostaş care ţine în mâna dreaptă o sabie de foc, simbol al luptei cu diavolul, iar în cea stângă o balanţă, semn al judecăţii. Mai uşor de recunoscut în icoane, Arhanghelul Gavriil are în mâna dreaptă o lance sau un crin care aminteşte de Bunavestire, momentul în care i-a adus Fecioarei Maria vestea naşterii lui Hristos, iar în mâna stângă un disc sau o sferă cu monograma Mântuitorului, drept dovadă că Îi este slujitor.
Mihail, ocrotitorul bolnavilor
Arhanghelul Mihail este conducătorul oştilor îngereşti, poartă cheile Raiului şi este un luptător înfocat împotriva diavolului. Despre el se spune că, de-a lungul vieţii fiecăruia, se îngrijeşte ca acesta să rămână pe calea cea dreaptă. Este şi protectorul celor care au probleme grave de sănătate. Veghează bolnavii la capetele lor, dacă le este dat să moară, sau le stă la picioare, dacă le-a fost sortit să mai trăiască.
Potrivit credinţei populare, aceia care muncesc în ziua marelui praznic al Sfinţilor Mihail şi Gavriil se vor chinui foarte mult în preajma morţii. De altfel, despre Arhanghelul Mihail se spune că este cel ia sufletul celui adormit şi-l duce Domnului, pentru ca Acesta să hotărască unde îşi va petrece omul odihna veşnică.
Vezi şi: Obiceiuri de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
Gavriil, sprijinul copiilor şi mamelor
Considerat şi mesagerul mântuirii, arhanghelul Gavriil este cinstit de credincioşi în special pentru că a fost trimis de Dumnezeu pentru a vesti naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. El apropie creştinii de Dumnezeu, îi ajută să nu se teamă, ci să aibă curajul de a se apropia de El şi de a pune început bun lucrării de mântuire a sufletului. Mai mult, cum a fost şi cel care a adus Buna Vestire a zămislirii Mântuitorului, el protejeacă mamele şi pe pruncii lor.
Citeşte şi: Semne care îți arată că Îngerul Păzitor este lângă tine și te ocrotește
Ştiai că…
…în limba greacă veche, „archangelos“ însemna conducători sau primii între îngeri? Sunt cei care însoţesc omul până la moarte şi stau la căpătâiul lor la capătul vieţii când trec la Domnul.
Rugăciune către sfinţii arhangheli
„Pe căpeteniile îngerilor Treimii, pe Mihail și Gavriil, să-i lăudăm noi toți, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amândurora și din nevoile cele de multe feluri ne izbăvim, unuia grăind: bucură-te, slujitorule al Legii, iar altuia zicând: bucură-te, îngere al darului!“ (fragment din Acatistul Sfinţilor Mihail şi Gavriil).
FOTO: Shutterstock, Doxologia