Mănăstirea Humor, una dintre comorile spirituale de pe meleagurile bucovinene

25 iulie 2022   Spiritualitate

Dacă ajungi pe meleaguri bucovinene, trebuie să vizitezi una dintre comorile spirituale ale zonei, Mănăstirea Humor. Prezintă o arhitectură aparte și este loc de pelerinaj pentru mulți credincioși.

Mănăstirea Humor, (denumită și Mănăstirea Humorului) este un lăcaș ortodox, localizat în satul cu același nume, din județul Suceava. Biserica este situată la aproximativ cinci kilometri depărtare de orașul Gura Humorului, pe coama unei coline înconjurate de natură. Numele i-a fost dat după un râu cu același nume, care semnifică „apa care curge repede‟. Locașul a fost ctitorit în anul 1530 de către marele logofăt Toader Bubuiog, (un înalt demnitar politic) al cărui mormânt se află, în prezent, la mănăstire.

Inclusă pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial

La trei ani de la ctitorirea mănăstirii, logofătul Toader Bubuiog a adus la acest așezământ mai mulți meșteri iscusiți pentru a zugrăvi biserica. Acești meșteri au realizat unul dintre cele mai impresionante ansambluri decorative ale epocii. Biserica Mănăstirii Humor a fost zugrăvită atât în interior cât și la exterior, în stil bizantin, cu picturi în frescă, asemănându-se din din acest punct de vedere cu mănăstirile: Moldovița, Sucevița, Voroneț și Arbore. Astfel, biserica, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului‟ și „Sfântul Mucenic Gheorghe‟, face parte din locașurile sfinte bucovinene pictate în întregime, atât în interior, cât și în exterior. În 1993, lăcașul a fost inclus pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial, în grupul „Bisericile pictate din nordul Moldovei‟, alături de alte șapte mănăstiri, precum cele menționate mai sus. De menționat că Mănăsirea Humor a fost prima cu pridvor deschis și cu „tainița‟, o încăpere suprapusă încăperii destinate mormintelor.

•     Ansamblul mănăstiresc este format din patru obiective importante: Biserica, Ruinele caselor mănăstirești, Turnul Clopotniță și Turnul lui Vasile Lupu.

Bogată în obiecte cu valoare documentară și artistică

Până în secolul al XVIII-lea, aici au funcționat mai multe ateliere de sculptură în lemn, o școală de manuscrise, o școală de caligrafie și una de muzică. Astăzi, în patrimoniul Mănăstirii Humor, se află mai multe obiecte cu valoare documentară și artistică, printre care o catapeteasmă sculptată și aurită, un jeț domnesc din lemn, un analoghion, (pupitru înalt pe care se pun cărțile de cult spre a fi citite) o cruce mică de lemn, (confecționată în anul 1623) și șase icoane de dimensiuni mari, (pictate în secolele XV-XVI) în care sunt reprezentați: Mântuitorul Hristos (pe două icoane), Maica Domnului (pe două icoane), Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Arhanghel Mihail.

De asemenea, aici viețuiesc în jur de 30 de maici, care pe lângă îndatoririle monahale, lucrează pentru veșmintele preoțești în atelierele de pictură și de croitorie, înființate în mănăstire.

•     Biserica mănăstirii încă păstrează pictura exterioară originală, caracterizată prin diferitele nuanțe de roșu, culoare sa specifică.

Aici se află moaștele a mai multor sfinți

La Mănăstirea Humor se află moaștele a mai multor sfinți, cum ar fi: Sfinții 40 de Mucenici, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, Sfântul Teodosie cel Mare, Sfinții Apostoli Sila și Silvan și Sfântul Ierarh Alexandru. Se spune că persoanele care se roagă la Sfântul Alexandru își îndreaptă și mai mult credința către Dumnezeu.

•     În spatele bisericii se află Turnul lui Vasile Lupu, care avea în trecut rol defensiv. Aici se refugiau apărătorii mănăstirii cu obiectele de preț. Și acesta este inclus pe Lista Monumentelor Istorice din Suceva.

@Shutterstock

Mai multe