Minunea datorită căreia sărbătorim Sfinţii Trei Ierarhi

30 ianuarie 2023   Spiritualitate

În penultima zi a lui Gerar, creştinii ortodocşi şi greco-catolici îi pomenesc pe Sfinţii Trei Ierarhi, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur.

Prăznuirea celor trei sfinţi celebraţi în ziua de 30 ianuarie se face separat în zile diferite ale anului bisericesc. Sfântul Vasile este pomenit în prima zi a lunii ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul pe 25 ianuarie şi Sfântul Ioan Gură de Aur atât pe 27 ianuarie, cât şi în ziua de 13 noiembrie. Află care este motivul pentru care a fost rânduită sărbătorirea lor împreună!

Marele praznic aminteşte de chemările Ortodoxiei

Toţi cei trei sfinţi au trăit în veacul al patrulea, într-o perioadă a ereziilor care a succedat-o pe cea a prigoanei creştine şi au ocrotit credinţa creştină. Au fost cei mai mari păstori ai Bisericii, iar vieţilor şi învăţăturile lor sunt considerate modele şi îndreptare de credinţă.

Pomenirea lor în aceeaşi zi s-a stabilit mulţumită episcopului Evhaitelor, Sfântul Ioan Mauropous. În vremea împăratului Alexie I Comneanul, a rânduit sărbătorirea lor pentru a aminti împletirea celor trei chemări ale Ortodoxiei: călugărească, teologică şi practică. Decizia fixării acestei sărbători a fost luată în urma unei minuni.

Minunea care a unit creştinii învrăjbiţi

O dispută care a apărut în secolul al XI-lea a condus la stabilirea marii sărbători în ziua de 30 ianuarie. În Constantinopol, se vorbea atunci despre care este cel mai mare dintre Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur. În urma neînţelegerilor ivite între creştini, sfinţii au început să i se arate aievea episcopului Evhaitelor. Mai întâi i s-au arătat pe rând, apoi împreună. Potrivit, CrestinOrtodox.ro, cuvintele lor au fost acestea:

„După cum vezi, noi la Dumnezeu suntem una şi nicio vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnaţi de Duhul Sfânt, aşa am învăţat. Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea. De chemi pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, sculându-te, porunceşte celor ce se învrăjbesc să nu se mai certe pentru noi. Că nevoinţa noastră, cât am fost în viaţă şi după moarte, a fost să împăcăm pe oameni şi să aducem pace şi unire în lume. Aşadar, fă-ne praznic la toţi trei într-o singură zi şi înştiinţează despre aceasta pe creştini, că noi, în faţa lui Dumnezeu, suntem una‟.

După această  minune, arhiereul înţelept a ales ca ziua de 30 ianuarie să rămână fixată în calendarul bisericesc pentru pomenirea comună a celor Sfinţi Trei Ierarhi.în acest mod, a oprit disputele pe această temă şi creştinii s-au unit pentru a-i sărbători.

Te-ar mai putea interesa: Minunile Maicii Tereza, înfăptuite dincolo de moarte. Şi-a dedicat întreaga viaţă oamenilor bolnavi şi săraci

Ştiai că...

...în anul 1936, Sfinţii Trei Ierarhi au fost numiţi patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic ortodox din lume?

Ce trebuie să ştii despre Sfinţii Trei Ierarhi

Sfântul Vasile cel Mare a fost Arhiepiscop în Cezareea Capadociei (centrul Asiei Mici) când ereticii Arie şi Macedonie au câştigat de partea lor pe Împăratul Valens. Sfântul Vasile a luptat prin scris şi cuvânt pentru a apăra dreapta credinţă. A fost primul părinte bisericesc care a ridicat pe lângă Biserică spitale şi azile.

Sfântul Grigorie de Nazianz nu s-a considerat vrednic de taina preoţiei şi a fost hirotonit fără voia sa. A devenit episcop de Nazianz, apoi arhiepiscop al Constantinopolului, în perioada în care cetatea căzuse în rătăcirea lui Arie, şi unul dintre cei mai importanţi oratori, supranumit Teologul.

Vezi si: Cele mai puternice rugăciuni în post, de ajutor şi la ceas de boală

Sfântul Ioan Gură de Aur, născut în Antiohia (azi Antakya, Turcia), s-a retras la mănăstire, apoi într-o peşteră, înainte de a fi hirotonit diacon, în Antiohia. Este renumit pentru discursurile sale şi lucrările „Tâlcuirea Evangheliei după Matei‟, „Tâlcuirea celor 14 Epistole ale Sfântului Apostol Pavel‟.

FOTO: Shutterstock

Mai multe