3 semne că eşti victima unui benching în cuplu. Cum te poate afecta?
Această practică numită benching presupune să ai o relaţie de cuplu cu o persoană pe care nu o consideri cea mai potrivită, dar cu care menţii comunicarea, astfel încât să nu-și piardă interesul pentru tine în timp ce cauți ceva mai bun.
Numită şi ghosting, practica benching este definită ca menținerea unei alte persoane în așteptare, fără a te implica emoțional cu ea, dar menținând unui minim de contact pentru a nu se distanța. În termeni colocviali, ar putea fi definit ca un plan B sau o rezervă în timp ce cauți ceva care te interesează mai mult. Persoana care recurge la benching comunică sporadic, pe scurt și superficial, pentru ca celălalt să nu-și piardă interesul pentru el.
Potrivit psihologului Chelsea Leighh Trescott, citat de Mujer Hoy a explicat: „Posibilitățile de întâlnire devin din ce în ce mai mari și mai rapide și mulți devin adevărați specialiști în benching de parcă ar fi un sport. Poți avea pesoane pe care le iubești mai mult și înlocuitori în cazul în care primii eșuează”.
Aceasta nu este o practică nouă, dar odată cu contextul actual, în care rețelele sociale sunt folosite mai des pentru a comunica, aceste tipuri de acțiuni s-au înmulțit. Este foarte ușor să menţii relaţia pe o persoană făcând mici comentarii sau oferindu-i like-uri la postăril în timp ce tu cauți altceva.
Care sunt consecințele benchingului?
Comunicarea dintre persoana care face benching și cea care o primește are efecte negative la nivel emoțional. Poate genera dependență, stres emoțional și frustrare persoanei afectate, cu un impact negativ asupra sănătății mintale, deoarece nevoile nu sunt niciodată satisfăcute, dar nici nu sunt lăsate libere să-și vindece rănile.
Aşa îţi dai seama că eşti victima benchingului!
Comunicarea voastră este întreruptă adesea
Persoana cu care începi o relație comunică rareori. În plus, nu dă dovadă de niciun fel de angajament. Vă întâlniţi din când în când şi, de fiecare dată, tu iei iniţiativa. Mai mult, întrerupe o conversație la jumătate în repetate rânduri.
Te-ar mai putea interesa: Când ştii că trebuie să spui stop unei relaţii! Lucrurile pe care nu trebuie să le accepţi sub nicio formă
Are mereu scuze pentru orice
Într-o relaţie în care eşti victima unei practici de tip benching, partenerul are întotdeauna un motiv bun pentru a nu te întâlni, pentru a nu te vedea, pentru a nu petrece mai mult timp cu tine și chiar pentru a nu vorbi cu tine câteva zile. Acest lucru se poate întâmpla ocazional şi are mereu scuzele pregătite. Dacă se întâmplă în mod constant, ar fi bine să propui o despărţire.
Vezi şi: De ce înşeală bărbaţii? 4 lucruri care îl deranjează la tine, dar nu ţi le spune
Nu faceţi planuri de viitor împreună
Una dintre principalele caracteristici ale benchingului este că persoana cu care ești într-o relație nu își face niciun plan de viitor cu tine. Acest lucru se întâmplă pentru că, în realitate, nu plănuiește să fie alături de tine pe termen lung și te ține legată de el doar în cazul în care va avea nevoie de tine la un moment dat.
FOTO: Shutterstock