Cum recunoşti partenerul-cactus şi ce metode vă îmbunătăţesc relaţia de cuplu?

Odată ce te-ai îndrăgostit de un bărbat care nu poate arăta afecțiune, este bine să cunoşti cât mai multe despre tipul de partener evitant denumit cactus şi ce anume poţi face pentru a avea o relaţie cât mai bună cu acesta.

image

Stilul nostru de atașament determină modul în care acționăm în relațiile cu ceilalţi. Un bărbat evitant, acel tip de partener-cactus, poate spune că te iubește, îţi este loial, dar te tratează cu răceală. Mulți bărbați-cactus se pot schimba și pot vedea dincolo de ceea ce le provoacă temerile. Ei pot acționa ca un martor al părții din ei înșiși care vrea să controleze relația. Iată cinci semne că s-ar putea să ai un partener evitant!

Se tem să nu sufere

Un partener evitant va dori să fie iubit, sprijinit, la fel ca oricine altcineva. Diferența este că vor simți o constrângere de a se distanța de cei de care se apropie.

În mintea unui evitant, sentimentul de dependență din ce în ce mai mare de orice persoană îl deschide pentru o posibilă durere și respingere. Dacă simți că emoțiile partenerului tău față de tine sunt calde și reci, stilul său de atașament ar putea fi cauza principală a confuziei.

Li se pare incomod să-şi exprime emoțiile negative

Într-un studiu din anul 2017, cercetătorii au descoperit că aceia care manifestă comportamente de atașament evitant „au tendința de a folosi strategii de distanțare atunci când ei, partenerii lor sau relațiile lor devin problematice”. Pentru tine, acest lucru s-ar putea părea că partenerul tău evită conflictele sau este pasiv-agresiv.

Se poate manifesta și în conversații normale. Dacă spui că ai avut o zi grea sau dacă te frustrează ceva, partenerul răspunde de parcă ar fi fost atacat. La suprafață, s-ar putea părea că nu este interesat să aibă conversații cu tine, dar, în realitate, este posibil să fie condiționat de experiențele anterioare negative şi reacţionează la orice emoţie negativă cu anxietate şi frică.

Nu-ți cere niciodată ajutorul

Un evitant suspectează în adâncul sufletului că toată lumea îl va dezamăgi sau abandona. În lucrarea lor din 2017, profesorii Jeffry Simpson şi W. Steven Rholes au afirmat că oamenii evitanți sunt mai puțin dispuși decât o persoană obișnuită să se bazeze pe alții. Mai mult, nu vor oferi ajutor nici ei atunci când cei dragi își exprimă nevoia, nu neapărat pentru că nu recunosc nevoia sau pentru că nu le pasă. Leagă ideea de sprijin cu vulnerabilitatea extremă.

Comunicarea este dificilă

În același studiu, cercetătorii au descoperit că partenerii evitanți au fost mai puțin precişi decât media atunci când au încercat să ghicească starea emoțională a partenerilor. Factorii de stres doar au înrăutățit acest lucru, ceea ce înseamnă că după o ceartă sau în timp ce erau implicați într-o situație neplăcută, partenerii-cactus aveau mai puține șanse de a descifra corect cuvintele sau comportamentele partenerului.

Te-ar mai putea interesa: Îngheţata preferată îţi prezice compabilitatea în cuplu

Ce faci dacă ai un partener-cactus?

La început, anumite cuvinte sau comportamente vor funcționa și se vor simți mai puțin amenințătoare, iar el se va simți invitat să vorbească și să se deschidă. Totuşi, la discuţiile următoare pe care le aveţi, dacă folosești anumite cuvinte sau fraze pentru a-i controla acțiunile, se va simţi prins ca într-o capcană și se va retrage.

Chiar dacă tot ce vrei este să-l ții de mână mai des, pentru el este o presiune şi o formă de control. Când iubești, vrei ca partenerul să fie fericit, să-i oferi ce are nevoie pentru a înflori, pentru a zâmbi, pentru a se apropia din ce în ce mai mult. Partenerii evitanţi, însă, nu sunt motivați de această nevoie de a-i face pe plac celeilalte persoane. Vor să se simtă în siguranță în relație în primul rând. Vor să fie iubiți pentru ceea ce sunt, să nu le fie invadat spaţiul. Asta nu înseamnă că nu-i pasă. Îi pasă foarte mult de relație, dar încearcă s-o protejeze cu orice preț.

Vezi şi: Vrei să îți îmbunătățești relația de cuplu? Respectă această regulă importantă!

Are nevoie ca relația să rămână intactă, o relaţie în care nevoile lui sunt satisfăcute și se simte în siguranță și fericit. Atâta timp cât ești încă acolo, nevoile tale sunt secundare întreruperii acestei securități.

Când iubești pe cineva care evită afecțiunea și intimitatea, trebuie să-ţi pui întrebarea dacă poate să te vadă cu adevărat sau doar într-o formă pe care el o controlează și și-o imaginează în mintea lui? Orice ai face, când ai un partener-cactus, nu încerca să-l convingi să încerce să fie altfel pentru tine. Trebuie să vină de la el.

FOTO: Shutterstock