Ce este teoria cepei și de ce este importantă în relații?

Fiecare personalitate este alcătuită din mai multe straturi. Află cum influențează acest aspect relaţia de cuplu sau cu alte persoane!

image

Cele mai obișnuite obiecte sau alimente pot servi uneori ca metaforă perfectă pentru aspecte cheie ale vieții. De exemplu, ceapa cu straturile ei poate simboliza complexitatea fiecăruia dintre noi. Stratul exterior este cel pe care îl arăți lumii, iar cel mai adânc, acela pe care îl păstrezi doar pentru tine. Teoria cepei se referă la ideea că oamenii au mai multe straturi de personalitate și emoții.

Straturile din relația de cuplu

Ce reprezintă straturile cepei într-o relație? Sunt inevitabile. Nimeni nu se arată așa cum este în faţa nimănui, mai precis cu vulnerabilități, contradicții și imperfecțiuni. Când întâlnești pe cineva, este obișnuit să fii atras de stratul exterior, cel pe care îl arătăm toţi și pe care îl folosim ca apărare.

Aplicarea teoriei cepei la nivelul relațiilor de cuplu implică un proces gradual de descoperire și conexiune cu partenerul a unor aspecte mai profunde despre sine.

În etapa inițială, potenţialul partener are acces doar la straturile exterioare. Sunt împărtășite aspecte de bază precum numele, ocupația, pasiunile și preferinţele. Acestea sunt straturile superficiale și se dezvăluie rapid. Vorbim despre subiecte ușoare și de interes comun. Această etapă ajută la stabilirea unei baze de încredere și la evaluarea compatibilității.

Vezi și: Îngheţata preferată îţi prezice compabilitatea în cuplu

Următoarea etapă este cea de conștientizare în care sunt expuse straturile de mijloc. Pe măsură ce relația progresează, începi să vorbeşti despre experiențele trecute, pozitive și negative. Aceasta include relațiile anterioare, realizările și eșecurile. Sunt abordate subiecte profunde, cum ar fi politica, religia, valorile personale. Această etapă este crucială pentru înțelegerea principiilor celuilalt.

La următoarea etapă, de aprofundare, sunt explorate straturile interioare. Pe măsură ce se construiește încrederea, cuplurile încep să-și împărtășească temerile, nesiguranța și grijile. Această vulnerabilitate este esențială pentru consolidarea conexiunii emoționale. Sunt discutate și obiectivele pe termen lung, visele și dorințele profunde.

Abia în etapa de intimitate profundă, partenerul poate afla mai multe despre stratul interior. În această etapă, se dezvăluie cea mai intimă parte a celuilalt. Cuplul ajunge la un nivel de intimitate în care se simte în siguranță și înțeles. Ambii se acceptă și se sprijină reciproc necondiționat.

Folosește teoria cepei în avantajul tău

Înțelegerea teoriei cepei poate fi benefică pentru relația ta din diferite motive, cum ar fi empatia și înțelegerea. Înțelegând că fiecare persoană are mai multe straturi, poți răspunde cu răbdare atunci când cealaltă persoană împărtășește aspecte mai profunde ale ființei sale.

Te-ar mai putea interesa: Pauza erotică, tehnica pentru îmbunătățirea vieţii sexuale după 40 de ani

Teoria cepei ajută şi la rezolvarea conflictelor. Cunoscând straturile interioare ale cuplului, conflictele pot fi abordate mai eficient, înțelegând cauzele care stau la baza problemelor și lucrând împreună pentru a găsi soluți. Un alt atu al înţelegerii acestei teorii este acela că ajută la crearea unui mediu sigur în care amândoi partenerii se simt confortabil fiind totuşi vulnerabili. Vulnerabilitatea întărește legătura și permite amândurora să se simtă acceptat pe deplin și iubit pentru ceea ce este în ansamblul său.

FOTO: Shutterstock