Ce reguli urmează cuplurile fericite, potrivit experților

22 iulie 2024   Relații de cuplu

Fericirea în cuplu se datorează adesea regulilor pe care partenerii le respectă. Și, deși fiecare relație este unică, experții consideră că există un set de reguli generale care ajută orice cuplu să mențină flacăria vie în relație. Iată o parte dintre ele! 

Indiferent de etapa relației, consilierul de cuplu, Priya Tahim, consideră că este foarte important ca partenerii să nu uite că este important să petreacă timp de calitate împreună și să încerce noi activități: „Altfel, relația va stagna. Nevoia oamenilor de a evolua este inevitabilă. Să ieși la întâlnire cu partenerul tău nu doar că ajută relația să crească, ci îi ajută și pe parteneri să se dezvolte‟, este de părere specialistul în relații.

Cuplurile fericite evită comparațiile 

O altă regulă pe care cuplurile fericite o urmează este că nu își compară relația cu alta. Fiecare cuplu este unic, iar comparația poate fi în detrimentul fericirii și bunăstării voastre, avertizează terapeutul de cuplu, Shannon Chavez: „Putem dezvolta convingeri inconștiente despre noi înșine și despre relațiile noastre dacă suntem în mod constant în comparație cu prietenii, cu oamenii din mass-media sau cu alții. Puteți să vă faceți propriile reguli cu partenerul de viață și să fiți liberi de constrângerile sociale. Faceți reguli care să susțină relația!‟, adaugă el. 

Citește și acest articol: Cuplurile care se ceartă mai des sunt mult mai trainice. Așa să fie? 

Cuplurile sănătoase discută problemele incomode 

Potrivit terapeutului Kurt Smith, unul dintre principalele motive pentru care oamenii ajung la terapie este că ignoră problemele care se acumulează în relație. Abordarea problemelor incomode este o strategie foarte sănătoasă: „Cu toții suntem tentați să evităm conversațiile neplăcute sau să ne rănim partenerul cu ceva ce trebuie să-i spunem sau nu. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi realizăm că negarea și evitarea sunt nesănătoase. Așa că, nu evitați lucrurile incomode! Începeți să exersați pe situații minore, astfel încât să fiți pregătiți pentru o problemă majoră‟, recomandă specialistul. 

Partenerii fericiți își exprimă recunoștința unul față de celălalt 

Exprimarea recunoștinței în cuplu este esențială pentru menținerea unei relații sănătoase și fericite. Aprecierile verbale, cum sunt complimentele sincere și mulțumirile frecvente, precum și gesturile de apreciere fac parte din baza unui cuplu, spune Shannon Chavez. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe