7 indicii că partenerul este nesigur pe tine. Cum vă poate afecta relaţia şi ce-i de făcut?

Securitatea emoțională este vitală pentru o relație sănătoasă, de aceea ambii parteneri trebuie să se simtă iubiți, respectați și apreciați. Când se strecoară nesiguranța emoțională, poate provoca o serie de probleme care pun presiune asupra relației.

image

Recunoașterea și abordarea semnelor unui partener nesigur este esențială pentru a avea o relație sănătoasă și împlinită. Este important să ai empatie și înțelegere în cazul în care partenerul devine nesigur. Comunicarea deschisă este esențială. Încurajează-ți partenerul să-și exprime temerile fără a-l judeca. Căutarea de ajutor profesional, cum ar fi terapie sau consiliere, poate oferi, de asemenea, un spațiu pentru ca el să scape de nesiguranțe și să dezvolte o dinamică relațională mai sănătoasă.

Urmăreşte fiecare pas al partenerului

Supraprotecția este o manifestare comună a nesiguranței în relațiile romantice. Un partener nesigur tinde să manifeste comportamente prin care controlează sau monitorizează acțiunile și deciziile celuilalt. Citeşte mesajele text ale partenerului, îi verifică paginile de pe rețelele sociale sau îi urmăreşte locația în încercarea de a menține un sentiment de control și de minimizare a amenințărilor posibile.

Ei pot încerca să limiteze interacțiunile partenerului cu prietenii și familia, în special cu cei de sex opus, de teama că aceste conexiuni ar putea duce la infidelitate. Supraprotecția este cauzată de lipsa de încredere în relație, pe măsură ce un partener încearcă să controleze sau să-l monitorizeze pe celălalt de teamă să nu-l piardă.

Probleme de conexiune intimă

Nesiguranța poate crea bariere în calea intimității, chiar și atunci când există pasiune în cuplu. Conform Simply Psychology, persoanelor cu stiluri de atașament evitativ le greu să dezvolte conexiuni emoționale cu ceilalți. De obicei, au o teamă profundă de a fi vulnerabili și de a-și expune adevăratul sine, îngrijorându-se că dezvăluirea nesiguranțelor sau slăbiciunilor lor va duce la respingere sau critică.

Nesiguranța poate duce, de asemenea, la o stare constantă de îndoială de sine, ceea ce face ca individul să creadă că partenerului său nu-i pasă cu adevărat de el. Această îndoială poate interfera cu capacitatea de a avea o conexiune intimă cu celălalt.

Vezi și: 7 motive pentru care nu ai relaţia de cuplu la care visezi

Încalcă vieța privată a celuilalt

Nesiguranța poate determina o persoană să invadeze intimitatea partenerului său ca o modalitate de a-și atenua propriile anxietăți și nesiguranțe. Acest comportament decurge adesea dintr-o nevoie de reasigurare și din dorința de a descoperi potențialele amenințări la adresa relației

Nevoia constantă de reconfirmare a sentimentelor

Un indicator clar al insecurității emoționale este nevoia continuă a partenerului de reasigurare. Ei caută adesea validarea sentimentelor tale, punând la îndoială dragostea și intențiile tale.

Te-ar mai putea interesa: 5 tehnici să aplanezi o ceartă în cuplu. Tu le știi?

Gelozie și posesivitate

Un partener nesigur poate să devină posesiv sau gelos. Poate fi suspicios cu privire la interacțiunile tale cu ceilalți, inclusiv cu prietenii, colegii sau membrii familiei. Acest lucru poate duce la acuzații frecvente sau încercări de a-ţi controla interacțiunile sociale, determinate de teama de a fi abandonat.

Exagerat de sensibil la critici

Cei nesiguri din punct de vedere emoțional sunt adesea foarte sensibili la critici, indiferent de cât de constructive sunt acestea. Ei ar putea vedea chiar și criticile ușoare ca atacuri personale, ducând la un comportament defensiv sau retras. Această sensibilitate poate împiedica o comunicare sinceră.

Se îndoiește de intențiile tale

Problemele de încredere sunt comune în cazul partenerilor nesiguri din punct de vedere emoțional. Partenerul îți pune la îndoială onestitatea frecvent, se îndoiește de intențiile tale sau simte nevoia să te verifice în mod constant. Ar putea insista să știe unde te afli în orice moment sau să te acuze de infidelitate fără nicio dovadă.

FOTO: Shutterstock