Top cinci cauze frecvente ale unui divorţ. Care este factorul principal indicat de experţi psihoterapeuţi?

14 septembrie 2023   Relații de cuplu

Cauzele divorțului diferă de la o relație la alta, dar există anumite probleme care pot apărea în orice căsnicie şi pot afecta serios un cuplu. Potrivit Centrului american pentru controlul și prevenirea bolilor, până în primii cinci ani de căsătorie, 22% din cupluri se confruntă cu despărţirea sau divorțul. Află ce motive au stat la baza celor mai multor divorţuri!

Psihoterapeutul american Esther Perel, autoare de bestseller-uri și gazda a două podcasturi populare, citată de Today.com, atât cuplurile fericite, cât și cele care întâmpină dificultăţi se confruntă cu aceleași probleme. De modul în care fiecare cuplu se formează și în care partenerii relaționează depinde rezistenţa cuplului. Când căsnicia se bazează pe înțelegere și empatie, partenerii pot depăşi probleme grave. În schimb, disprețul, defensiva și suspiciunea duc în cele din urmă la despărţire.

Experţii americani au observat că printre cele mai frecvente semne ale unui divorţ se numără: critica toxică, defensiva (concentrarea pe scuze în locul asumării responsabilităţii), încheierea bruscă a conversaţiei sau evitarea discuţiilor în doi şi dispreţul faţă de partener. În cele ce urmează, poţi vedea care sunt cinci dintre motivele care au dus la cele mai multe divorţuri!

5. Incompatibilitatea

Valorile comune menţin cuplul bine sudat. Diferenţele de religie, opinii legate de locul în care vrei să trăiești şi cum vrei să trăiești conduc la certuri şi probleme care pot provoca ruptura cuplului. Incompatibilitatea nu este ușor de gestionat, mai ales dacă unul dintre soți se schimbă semnificativ de-a lungul timpului. Este nevoie de înţelegere a dorinţelor celuilalt pentru a discuta problema cu calm şi bunătate, nu cu mânie.

4. Necazurile ca bolile grave sau pierderea copiilor

Căsnicii rezistente s-au desfăcut din cauza unor situaţii excepţionale care au pus la încercare partenerii din punct de vedere emoţional, precum un diagnostic de cancer sau decesul unui copil. Factorii de stres pot distruge şi cele mai puternice relații, iar dacă dificultățile devin prea greu de suportat, căsătoria se poate distruge. Traumele pot fi tratate cu ajutorul unui psihoterapeut.

Vezi și: Cele mai întâlnite probleme de cuplu și rezolvările lor. „Nu avem timp pentru sex‟

3. Dependențele

Dependența se numără adesea printre motivele de divorț. Poate fi vorba de dependenţa de alcool sau droguri, de muncă, de jocuri de noroc. Dependența poate deturna creierul și poate deveni principala prioritate a unei persoane. Dacă un cuplu este decis să depună eforturi și să recâștige încrederea pierdută, dependența poate întări relația, dar tot cu sprijinul unui psihoterapeut.

2. Problemele financiare

Banii în sine nu duc la divorț, dar a trăi în lipsuri devine stresant. Factorii de stres financiar pot crea certuri. Diferențele în modul în care cheltuim sau economisim bani pot fi, de asemenea, incredibil de greu de acceptat într-o căsnicie. O altă problemă legată de bani este a câştigurilor diferite între soţi, mai ales când partenera este cea care aduce mai mulţi bani, ceea ce poate duce la tensiuni în căsnicie.

Te-ar mai putea interesa: Ce este o relaţie karmică? 5 semne că te afli într-o astfel de relaţie şi cum te ajută partenerul

1. Infidelitatea

Trădarea partenerului este, cu siguranţă, motivul care rămâne în topul principalilor factori de divorț. Căsătoria se încheie adesea din cauza unei singure aventuri de o noapte. Distrugerea încrederii într-o relație deja slăbită este urmată de divorţ dacă este dublată de acte repetate de infidelitate.

FOTO: Pixabay

Mai multe