Trădarea în cuplu este scuzabilă? Experţii au răspunsul

23 noiembrie 2024   Relații de cuplu

Trădarea într-o relaţie reduce încrederea între parteneri şi provoacă un dezechilibru emoţional. Este posibil ca înşelarea în cuplu să fie justificată în anumite situaţii? O serie de specialişti americani au dat explicaţii.

Cercetări recente ale USA Network arată că 94% din persoanele chestionate nu doresc să se căsătorească dacă ar afla că partenerul a înşelat. 82% din participanţii la studiu au afirmat că au o „toleranță zero” față de infidelitate. Totuşi, 54% din persoanele intervievate au spus că trădarea ar putea fi justificată în anumite circumstanțe. Aşa să fie?

Cum este definit adulterul?

Unii experți spun că trădarea devine din ce în ce mai greu de definit pe măsură ce normele noastre relaționale se schimbă și evoluează. „Înșelarea este un concept complicat în anul 2024, odată cu creșterea non-monogamiei etice și a relațiilor deschise care estompează granițele monogamiei.

Înșelarea presupune încălcarea unui acord în relația de cuplu cu privire la ceea ce fiecare dintre parteneri poate face cu alte persoane. Așadar, fiecare cuplu trebuie să-şi definească trădarea”, a explicat pentru Best Life, psihoterapeuta americană Liz Hughes.

Motive de trădare

Există o gamă largă de cauze pentru care unele persoane devin infidele, fie că este vorba de trădare fizică sau de o aventură în care se implică emoțional. Unii parteneri înşeală pentru că vor să pună capăt relației, dar nu se pot decide să facă acest lucru direct. „Ei văd înșelăciunea ca pe o ruptură a relației și trădează pentru a provoca o criză ce va duce la despărţire. E posibil să nu aibă curajul, abilitățile de comunicare sau capacitatea de a pune capăt relației în care se simte nefericit sau deconectat”, a subliniat psihologul clinician american Monica Vermani.

Citeşte şi: Haz de necaz? Cele mai amuzante scuze date de bărbaţi atunci când au fost prinşi că au înşelat

Printre alte motive de trădare, experţii din SUA au mai depistat:

- dorinţa de a umple un gol în relația lor,

- au parte de schimbări în viaţa lor cărora nu le pot face faţă,

- sunt nesatisfăcuţi din punct de vedere sexual,

- simt că, prin trădare, au ocazia să se răzbune,

- su o înceredere în ei înşişi redusă,

- le lipseşte un model de relaţie sănătoasă în propria familie,

- se confruntă cu diverse dependenţe.

Vezi şi: La ce vârstă rişti să-ţi înşeli partenerul?

Poate fi justificată înşelarea partenerului de cuplu?

Înșelarea este o problemă de consimțământ. Dacă partenerul și-a dat acordul de a avea o relaţie monogamă, relaţiile cu alți parteneri reprezintă o încălcare a consimțământului. „Trădarea încalcă sentimentul de siguranță emoțională al partenerului înşelat, precum și siguranța fizică a acestuia, dacă este posibil să contracteze boli cu transmitere sexuală. Adulterul îl privează pe cel înșelat de o relație în care poate fi deschis și sincer”, a indicat terapeutul Brandon Simpson, care a adăugat:

„Pe baza experienței mele cu pacienții, trădarea nu poate fi justificată. Când justificăm o acțiune, încercăm fie să minimizăm impactul pe care acțiunea îl are asupra altuia, fie să schimbăm percepția celeilalte persoane asupra acțiunii”.

FOTO: Shutterstock

Mai multe