De la ce vârstă începe să sune ceasul biologic al bărbaţilor?

26 februarie 2023   Sexualitate

Nu doar femeile trebuie să țină cont de vârstă atunci când se gândesc când să aibă copii. Experții au ajuns la concluzia că şi fertilitatea bărbaților depinde de vârstă.

Femeile primesc cea mai mare atenție în privinţa fertilităţi,i deoarece au un număr limitat de ovule la naștere și trebuie să se confrunte cu modificările cantității și calității ovulelor începând cu vârsta de 35 de ani. Medicul endocrinolog specializat în reproducere Jane L. Frederick atrage atenţia asupra faptului că puțini bărbați recunosc că și ceasul lor biologic ticăie, cu toate că, spre deosebire de acum patru decenii, mai mulţi dintre ei ajung să aibă copii la peste 45 de ani. Frederick subliniază, de asemenea, că „riscul de a dezvolta o afecțiune medicală sau de a fi expus la toxine crește odată cu vârsta pentru bărbați”, ceea ce îi poate face mai puțin fertili.

Nivelurile de testosteron la bărbați scad constant în timp

Faptul că nivelul de hormoni testosteron se reduce la bărbaţi pe măsură ce avansează în vârstă este subliniat tot de medicul endocrinolog Frederick. Acest nivel scăzut de testosteron le poate afecta și capacitatea de a avea un copil. „Acest fapt le poate provoca o scădere a dorinței sexuale, probleme cu erecția și dificultăți în a obține ejaculare – toate contribuind la infertilitatea cuplului. Rămân multe necunoscute în ceea ce priveşte bărbatul în vârstă şi infertilitatea. Cercetările ulterioare ne vor oferi o mai bună înțelegere a impactului vârstei asupra infertilității masculine”, a explicat medicul.

Vezi și: Cele mai neobişnuite ritualuri de fertilitate din lume. Ce sunt dispuse să facă unele femei pentru a avea copii?

Bărbaţii devin mai puţin fertili odată cu înaintarea în vârstă

Un studiu realizat de Şcolile medicale Beth Israel Deaconess și Harvard a analizat pacienții cu FIV și a constatat că, în timp ce femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 42 de ani au avut cele mai mici şanse de concepere, şi la bărbaţi şansele s-au redus odată cu înaintarea în vârstă, chiar și la cei ai căror partenere erau mai tinere.

Medicul urolog T. Mike Hsieh a declarat pentru Yahoo Life că, deși „nu există atât de multe date” despre fertilitatea masculină ca în cazul celei feminine, „creșterea vârstei paterne este asociată cu declinul numărului de spermatozoizi, a calităţii acestora, a volumului spermei, testosteronului și capacităţii de a avea activitate sexuală”.

Te-ar mai putea interesa: Infertilitate. 1 din 2 bărbaţi care iau aceste medicamente îşi reduc calitatea spermei

Este în general acceptat ca vârstă paternă avansată începe la aproximativ 45 de ani. Un alt urolog, medicul Paul Turek, expert în fertilitatea bărbaților, a adăugat că, după vârsta de 50-60 de ani, la bărbați se instalează o „scădere definitivă” a fertilității în comparație cu bărbații mai tineri din cauză că anumiți factori de risc cresc pe măsură ce bărbații îmbătrânesc.

Potrivit medicului Turek, „un corp trebuie să fie sănătos pentru a fi fertil. Calitatea pachetului ADN este alterată sau redusă pe măsură ce bărbații îmbătrânesc. Asta înseamnă că, atunci când sarcina utilă de ADN este livrată la ovul în momentul fertilizării, aceasta este ruptă în catene simple, mai degrabă decât intactă, în catene duble. Ovulele încearcă să „repare” ADN-ul după fertilizare, dar dacă deteriorarea depășește capacitatea ovulului de a-l repara, atunci nu va exista nicio sarcină sau va avea loc un avort spontan”.

FOTO: Shutterstock

Mai multe