Semne ale infertilităţii
Dacă infertilitatea ar durea, cu siguranţă multe dintre cuplurile ce aşteaptă de ani buni să obţină o sarcină s-ar prezenta la medic imediat ce ar apărea primele manifestări acute. Din păcate însă, simptomele acestei afecţiuni sunt subtile şi greu de identificat, ceea ce nu face decât să întârzie şi mai mult împlinirea visului de a avea copii.
Despre infertilitate şi care sunt principalele ei semne am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Cel mai important semn al infertilităţii, uşor de recunoscut de către ambii parteneri, este absenţa sarcinii în pofida încercărilor regulate, repetate şi neprotejate timp de un an, ne-a spus dr. Vythoulkas.
Diagnosticul de infertilitate nu priveşte doar femeia sau doar bărbatul, ci este o problemă de cuplu, astfel că cei doi parteneri de viaţă ar trebui să se prezinte împreună la o consultaţie în cabinetul medicului specialist în infertilitate. Pe lângă un întreg set de analize specifice acestui diagnostic, infertilitatea are câteva simptome pe care atât femeia, cât şi bărbatul, care se presupune că-şi cunosc destul de bine organismul, le-ar putea identifica.
Dereglarea ciclului menstrual, la femei
În cazul femeilor, cele mai importante simptome ale infertilităţii pot fi:
Dereglările de ciclul menstrual şi de ovulaţie - ciclurile menstruale neregulate, menstruaţia prea abundentă sau amenoreea (ce poate avea printre cauze sindromul ovarelor polichistice sau insuficienţa ovariană), lipsa ovulaţiei, apariţia sângerărilor între menstruaţii;
Dereglări hormonale - prezenţa acneei, scăderea libidoului, pilozitate excesivă, creştere în greutate, exces de sebuum;
Infecţii şi micoze - infecţiile tractului uro-genital, boli cu transmitere sexuală (infecţiile cu Chlamydia şi Gonoreea afectează permeabilitata trompelor uterine), candidoze recurente (aceste infecţii repetate pot fi semn al bolii inflamatorii pelvine, cauză a infertilităţii feminine), a mai adăugat dr. Vythoulkas.
Afecţiuni medicale - endometrioza, boala inflamatorie pelvină, fibromul, diferite boli cronice (diabetul, obezitatea, hipertensiune, boli ale tiroidei), dispareunia sau durerile din timpul actului sexual, durerile din zona pelvină;
Vârsta - din ce în ce mai multe femei îşi pun problema de a deveni mame abia după ce au împlinit 35 de ani, când fertilitatea intră deja pe curba descendentă. Înaintarea în vârstă aduce cu sine şi îmbătrânirea ovarelor, iar rezerva ovariană îşi urmează cursul firesc de scădere.
Probleme de ejaculare, la bărbaţi
Pentru bărbaţi, cele mai importante simptome ale infertilităţii pe care nu ar trebui să le ignore sunt: menţinerea erecţiei în timpul actului sexual şi probleme de ejaculare, boli cu transmitere sexuală cu simptome ca dureri în zona genitală, probleme la micţiune, miros genital neplăcut, sperma are o culoare neobişnuită, vezicule sau răni în zona genitală, afecţiuni hormonale ce pot duce la pierderea creşteri sau scăderi în greutate, căderea părului, apariţia acneei, mărirea sânilor etc, boli sau afecţiuni genitale (cum sunt variocelul, criptorhidia - testiculele necoborâte în scrot, orhita - inflamaţia testiculelor).
Multe dintre aceste simptome nu dor, astfel că putem spune că infertilitatea, feminină sau masculină, este o boală silenţioasă, a adăugat dr. Vythoulkas. Este însă foarte importantă prezentarea la medicul specialist în infertilitate imediat ce planul de a obţine sarcina întârzie să dea roade şi începerea analizelor şi investigaţiilor de specialitate.
Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate