Semne ale infertilităţii

1 83250 original jpg jpeg

Dacă infertilitatea ar durea, cu siguranţă multe dintre cuplurile ce aşteaptă de ani buni să obţină o sarcină s-ar prezenta la medic imediat ce ar apărea primele manifestări acute. Din păcate însă, simptomele acestei afecţiuni sunt subtile şi greu de identificat, ceea ce nu face decât să întârzie şi mai mult împlinirea visului de a avea copii.

Despre infertilitate şi care sunt principalele ei semne am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Cel mai important semn al infertilităţii, uşor de recunoscut de către ambii parteneri, este absenţa sarcinii în pofida încercărilor regulate, repetate şi neprotejate timp de un an, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Diagnosticul de infertilitate nu priveşte doar femeia sau doar bărbatul, ci este o problemă de cuplu, astfel că cei doi parteneri de viaţă ar trebui să se prezinte împreună la o consultaţie în cabinetul medicului specialist în infertilitate. Pe lângă un întreg set de analize specifice acestui diagnostic, infertilitatea are câteva simptome pe care atât femeia, cât şi bărbatul, care se presupune că-şi cunosc destul de bine organismul, le-ar putea identifica.

Dereglarea ciclului menstrual, la femei

În cazul femeilor, cele mai importante simptome ale infertilităţii pot fi:

Dereglările de ciclul menstrual şi de ovulaţie - ciclurile menstruale neregulate, menstruaţia prea abundentă sau amenoreea (ce poate avea printre cauze sindromul ovarelor polichistice sau insuficienţa ovariană), lipsa ovulaţiei, apariţia sângerărilor între menstruaţii;

Dereglări hormonale - prezenţa acneei, scăderea libidoului, pilozitate excesivă, creştere în greutate, exces de sebuum;

Infecţii şi micoze - infecţiile tractului uro-genital, boli cu transmitere sexuală (infecţiile cu Chlamydia şi Gonoreea afectează permeabilitata trompelor uterine), candidoze recurente (aceste infecţii repetate pot fi semn al bolii inflamatorii pelvine, cauză a infertilităţii feminine), a mai adăugat dr. Vythoulkas.

Afecţiuni medicale - endometrioza, boala inflamatorie pelvină, fibromul, diferite boli cronice (diabetul, obezitatea, hipertensiune, boli ale tiroidei), dispareunia sau durerile din timpul actului sexual, durerile din zona pelvină;

Vârsta - din ce în ce mai multe femei îşi pun problema de a deveni mame abia după ce au împlinit 35 de ani, când fertilitatea intră deja pe curba descendentă. Înaintarea în vârstă aduce cu sine şi îmbătrânirea ovarelor, iar rezerva ovariană îşi urmează cursul firesc de scădere.

Probleme de ejaculare, la bărbaţi

Pentru bărbaţi, cele mai importante simptome ale infertilităţii pe care nu ar trebui să le ignore sunt: menţinerea erecţiei în timpul actului sexual şi probleme de ejaculare, boli cu transmitere sexuală cu simptome ca dureri în zona genitală, probleme la micţiune, miros genital neplăcut, sperma are o culoare neobişnuită, vezicule sau răni în zona genitală, afecţiuni hormonale ce pot duce la pierderea creşteri sau scăderi în greutate, căderea părului, apariţia acneei, mărirea sânilor etc, boli sau afecţiuni genitale (cum sunt variocelul, criptorhidia - testiculele necoborâte în scrot, orhita - inflamaţia testiculelor).

Multe dintre aceste simptome nu dor, astfel că putem spune că infertilitatea, feminină sau masculină, este o boală silenţioasă, a adăugat dr. Vythoulkas. Este însă foarte importantă prezentarea la medicul specialist în infertilitate imediat ce planul de a obţine sarcina întârzie să dea roade şi începerea analizelor şi investigaţiilor de specialitate.

image

Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg