Infertilitate. 1 din 2 bărbaţi care iau aceste medicamente îşi reduc calitatea spermei
Scăderea libidoului era până nu demult unicul neajuns dat de anumite medicamente. Cercetătorii au descoperit că există mai multe efecte secundare al unor tratamente medicamentoase, mai ales în rândul bărbaţilor.
Bărbații care au primit tratament cu medicamente antidepresive au observat că au un libido redus, că au tulburări de erecţie şi de ejaculare. Un studiu realizat de cercetătorii americani a scos la iveală încă o problemă pe care o poate crea acest tip de tratament: o legătură între antidepresive și infertilitatea masculină.
Unele antidepresive pot da infertilitate
Cercetarea realizată de Spitalul New York-Presbyterian şi Centrul Medical Weill Cornell a concluzionat că jumătate dintre bărbații care iau antidepresive pe termen lung ar putea afecta nu numai libidoul, ci și spermatozoizii, și ar putea reduce fertilitatea. În cadrul studiului, au fost monitorizaţi voluntari de sex masculin sănătoși care au luat Paroxetină între cinci săptămâni şi doi ani.
După cinci săptămâni, au fost prelevate probe de spermă care au fost examinate pentru a determina dacă lipseau fragmente de cod genetic în ADN. S-a observat că procentul de bărbați cu fragmentare anormală a ADN-ului a crescut de la mai puțin de 10% la începutul studiului la 50% după debutul tratamentului.
Vezi și: Nu mai vrei sex? Află ce se întâmplă cu tine!
Medicamentele afectează calitatea şi motilitatea spermatozoizilor
Specialiştii americani au mai descoperit că, după trei luni de tratament cu antidepresive, bărbații au început să aibă probleme cu spermatozoizii: motilitate redusă, concentrație scăzută, un procent mai mare de spermatozoizi anormali și niveluri crescute de fragmentare a ADN-ului în spermatozoizi. Prin urmare, bărbații care au luat acele antidepresive au avut un risc mai mare de infertilitate.
Atenţie!
Unul dintre studiile clinice realizate de cercetătorii americani a arătat că acei copiii ai căror taţi au luat antidepresive pe termen lung au prezentat retard de creștere.
Citește și: Mai avem timp și chef pentru sex? Cum facem loc senzualității în viața de cuplu
În cazul în care este nevoie de un tratament cu antidepresive, dar există dorinţa de a avea copii, indiferent că eşti bărbat sau femeie, este important să discuți cu medicul specialist pentru a găsi cel mai potrivit tratament.
FOTO: Shutterstock