Astăzi începe postul Paştelui. Cum se ţine şi ce nu ai voie să faci
Postul Paştelui începe în 2019 astăzi, pe data de 11 martie. Este cel mai lung şi cel mai aspru dintre posturile Bisericii Ortodoxe şi aminteşte creştinilor de cele 40 de zile de post negru ţinute de către Iisus Hristos înainte de începerea activităţii Sale mesianice. Postul Paştelui are menirea de a pregăti pesoanele să primească Botezul în noaptea de Înviere.
Postul Mare aminteşte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte de a începe activitatea Sa mesianică şi de aceea mai este numit şi Paresimi. În primele secole se postea doar în Vinerea Patimilor, o săptămână sau doar două zile înainte de Sărbătorile Pascale.
Paştele în 2019 este prăznuit pe 28 aprilie. Postul dinaintea Învierii Domnului este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe.
Citeşte şi: Sfaturi de urmat în Postul Paştelui
Până la Sărbătorile Pascale sunt doar două zile în care este dezlegare la peşte, pe 25 martie, de Buna Vestire şi de Intrarea Domnului în Ierusalim (Florii).
În această perioadă din alimentaţie nu trebuie să lipsească sursele de proteine, cum ar fi ciupercile, fasolea, nucile, mazărea, năutul sau lintea, dar nici legumele şi fructele de sezon, care sunt o sursă foarte bună de vitamine, de minerale şi antioxidanţi.
Medicii le recomandă bolnavilor să aibă grijă în perioada postului pentru ca rigorile alimentare să nu le accentueze problemele medicale. Totodată, nu se recomandă postul alimentar strict pentru copii şi bătrâni.
Cum se ţine postul Paştelui
Conform tradiţiei stabilite cu timpul în Biserică, în cursul Postului Mare se posteşte astfel: în primele două zile (luni şi marţi din săptămâna I) se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri) şi ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor.
Miercuri se ajunează până seara (odinioară, până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn.
În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv), se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbăta şi duminica, de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.
Postul Paştelui 2019. Ce nu ai voie să mănânci
În post, restricţiile alimentare trebuie completate de rugăciune şi fapte bune, aşa după cum recomandă slujitorii Bisericii. Potrivit acestora, creştinii trebuie să se roage la Dumnezeu pentru ca El, cu puterea şi mila Lui, să îi prefacă din răi în buni, deoarece dacă oamenii ar fi buni cu semenii lor ar dispărea relele sociale.
Citeşte şi: Obiceiuri alimentare în Postul Paştelui
În această perioada, credincioşii din toată ţară ţin post. Fie că aleg să ţină postul negru, cel mai dificil, fie că aleg să ţină post normal, toţi se supun acestei orânduiri bisericeşti. Şi totul pentru a se spovedi şi împărtăşi de Paşte.
Iată ce alimente nu ai voie să consumi în Postul Paştelui:
- orice fel de lactate
- orice fel de carne (excepţie când e dezlegare la peste)
- orice fel de ouă (găină, rată, gâste, prepeliţă etc)
- alcool (excepţie când e dezlegare la vin)
- ţigări
- cafea
- produse de patiserie cu ou sau brânză
- untdelemn (excepţie când e dezlegare)