Ce efecte are asupra organismului dormitul în poziție verticală

25 iunie 2024   Curiozități

Să dormi într-un pat confortabil nu este întotdeauna posibil, mai ales când pleci într-o călătorie lungă sau după o intervenție chirurgicală. Dar ce efecte are această poziție de somn asupra organismului? 

Dormitul în poziție verticală este dificil pentru menținerea capului și coloanei vertebrale drepte, așa cum se întâmplă când stăm întinși pe saltea. Prin urmare, când ne trezim, sunt șanse mari să ne confruntăm cu dureri de mușchi și gât. Mai mult decât atât, studiile arată că poate avea și alte efecte negative pentru corp! 

Citește și acest articol: Cum îți influențează poziția de somn sănătatea și aspectul fizic. Află cum este bine să dormi! 

Ce riscuri aduce?  

Când dormi în poziție verticală, corpul se află într-o stare de excitare fiziologică mare, așa cum se întâmplă în momentele de stres sau în situații periculoase, spun rezultatele unui studiu din anul 2018, publicat în „Chronobiology International”.  Participanții din cadrul studiului care au dormit în poziție verticală s-au odihnit cu 29% mai puțin față de cei care au dormit în poziție orizontală, ceea ce s-a tradus prin odihnă perturbată, digestie îngreunată și stare de stres.  

Un alt lucru care se poate întâmpla când dormim în poziție verticală este că devenim mai susceptibili la cheaguri de sânge, scrie „Sleep Advisor”. Timpul prelungit pe scaun poate duce la dezvoltarea de Tromboză Venoasă Profundă, care se manifestă astfel. Cheagurile de sânge se pot deplasa spre alte părți ale corpului, cum ar fi în tractul respirator, și poate pune în pericol viața, prin urmare dacă ești deja predispus la o astfel de problemă medicală sau dacă te confrunți cu dureri, piele umflată sau depigmentată, discută cu medicul tău despre tratamentul potrivit! 

Citește și acest articol: Atenție la cheagurile de sânge! Ce alimente și obiceiuri le favorizează 

Când este benefic? 

În unele situații, dormitul în poziție verticală ar putea fi benefic. Potrivit unui studiu, realizat la începutul anului 1986, și publicat în „The American Review of Respiratory Disease”, este benefic pentru persoanele diagnosticate cu Sindrom de spnee obstructivă în somn, deoarece menține căile respiratorii deschise. Dacă te confrunți cu această problemă medicală, este recomandat să folosești un scaun cu suport lombar și o pernă specială pentru gât. De asemenea, ține picioarele îndreptate în față și umerii pe spate. La fel ca picioarele, asigură-te că genunchii și șoldurile rămân în fața corpului și nu într-o parte. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe