Nasul înfundat te împiedică să adormi? Pune în aplicare aceste trucuri!

Când congestia nazală nu te lasă să adormi, aceste trucuri te ajută să scapi de disconfort, să respiri mai bine și să te odihnești corespunzător. Pune-le în practică! 

image

Nasul înfundat (sau congestia nazală) poate împiedica adormirea și afecta calitatea somnului, așa că pentru gestionarea problemei există câteva lucruri pe care le poți face!  

Citește și acest articol: Nas înfundat mereu? 6 cauze nebănuite ale congestiei nazale 

Trucurile care ameliorează congestia nazală 

Pe lângă inhalațiile cu aburi, compresele calde și evitarea iritanților, aceste trucuri te vor ajuta să te odihnești corespunzător!

  • Bea multă apa - Este bine să bei apă pe tot parcursul zilei, deoarece lichidele slăbesc musucul și te ajută să respiri mai bine. 
  • Mănâncă alimente picante - Ardeiul roșu iute, hreanul, ghimbirul, precum și alte alimente picante ameliorează congestia nazală datorită compușilor volatili. 
  • Evită cofeina și alcoolul după ora 14:00 - Atât cofeina, cât și alcoolul usucă sinusurile și afectează calitatea somnului, iar cu cât le consumi mai aproape de ora de culcare, cu atât te vor împiedica să adormi. 
  • Consumă pastile care conțin mentol - Pastilele destinate durerii în gât care conțin mentol, bomboanele mentolate, precum și gura de mestecat cu mentă îmbunătățesc fluxul de aer în căile nazale și te ajută să respiri mai bine. Consumă-le înainte de somn! 
  • Folosește un umidificator - Aerul uscat agravează congestia nazală, iar umidificatorul adaugă umiditate în camera unde te odihnești și astfel menține mucoasa nazală umedă, ceea ce te ajută să respiri mai bine pe timpul nopții. 
  • Evită suflarea nasului - Prin suflarea nasului, provoci o presiune care duce mucusul din nas în sinusuri, iar astfel respirația este îngreunată. Mai bine îți tamponezi nasul cu un șervețel, iar când este necesar, aplică degetul pe o nară, apasă pe ea și suflă ușor. 
  • Presopunctura este utilă - Această metodă implică aplicarea presiunii pe anumite puncte ale corpului pentu a stimula fluxul de energie și totodată pentru deschiderea căilor respiratorii. Cu degetul arătător, aplică presiune ușoară, timp de 1-2 minute, între sprâncene, (la mijlocul frunții) continuă cu partea de sus a nărilor (la baza nasului) și ulterior apasă constant între degetul mare și cel arătător. 
  • Mănâncă lichide fierbinți- Supa de pui este un remediu popular care te menține hidratat, reduce mucusul și desfundă nasul. La fel de eficiente sunt și ceaiurile fierbinți, prin urmare, consumă-le înainte de culcare! 
  • Fă un duș fierbinte - Preum lichidele fierbinți care reduc mucusul, și o baie cu apă fierbinte te va ajuta să respiri mai bine! 
  • Gargara cu apă sărată este un alt remediu util - O simplă gargara cu apă sărată ajută la descompunerea mucusului, dar și la calmarea durerilor de gât. 
  • Dormi cu capul ridicat - Congestia nazală se poate agrava dacă stai întins pe pat, așa că, mai bine, încerci să adormi cu capul ridicat.  

Sursă foto: Shutterstock