Mit. Cum a apărut regula să înoţi numai după 30 de minute de la masă

18 august 2022   Curiozități

Ţi s-a întâmplat în copilărie să ţi se spună să nu înoţi în mare dacă abia te-ai ridicat de la masă? Vezi ce anume se ascunde în spatele acestui mit!

Unul dintre cele mai răspândite îndemnuri ale părinţilor, pe lângă să nu mănânci prea multă pâine, este să nu meargă la înot decât după o jumătate de oră sau chiar o oră după masă. Unii cred că pot apărea crampe de stomac, pentru că sângele este pompat în brațe și picioare, nu în intestine sau că organismul deviază sângele necesar în procesul de digestie departe de brațe sau picioare, ceea ce îţi va crea dificultăţi la înot.

Este posibil ca acest mit să provină dintr-un manual pentru cercetașii din anul 1908. Acolo înotătorii sunt avertizaţi să aștepte după ce au mâncat înainte de a se arunca în apă. Se credea că digestia și efortul ar fi în competiție pentru sânge și oxigen, provocând crampe.

Vezi şi: Băutura pe care NU trebuie să o consumi înainte de zborul cu avionul

Chiar trebuie să aştepţi după ce ai mâncat pentru a înota?

Cercetătorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, SUA, au dezvăluit că teoria „nu ține apă‟. Mâncatul deviază sângele către tractul intestinal, dar nu este suficient pentru a perturba funcția membrelor. Înotătorii pot avea crampe minore, dar nimic care să-i pună în pericol. Niciodată n-a fost atribuit vreun deces din cauza înotului după masă. Unii înotători de anduranță chiar mănâncă înainte de a intra în bazin pentru a avea energie să înoate.

Citeşte şi: Înotul creşte apetitul sexual. Află ce alte beneficii uimitoare are asupra corpului!

Un singur aliment trebuie evitat înainte de a înota

Există totuşi o băutură care ar trebui evitată înainte de a merge la înot, deoarece poate crește riscul de înec, iar acesta este cea care conţine alcool. Alcoolul este răspunzător de 70% din decesele legate de recreerea în apă. Alte cauze sunt: lipsa gardurilor în jurul piscinelor, imposibilitatea de a înota, lipsa vestei de salvare.

Mai multe