Povestea ciocolatei calde. Pe vremuri, era băutura aristocrației

7 decembrie 2023   Curiozități

Parcă nicio băutură nu este mai bună iarna decât ciocolata caldă! Dar cui i-a venit ideea să consume ciocolată sub formă lichidă? Și care erau topping-urile preferate ale oamenilor din trecut? Descoperă în rândurile următoare!

Caldă și cu gust dulce, ciocolata lichidă este preferata copiilor și adulților în special în sezonul rece. Această băutură este asociată cu confortul și cu momentele relaxante și pe bună dreptate, deoarece ciocolata conține serotonină, un neurotransmițător, asociat cu starea de bine și feniletilamină, un compus asociat cu eliberarea de endorfine în creier, acele substanțe care induc senzația de fericire și relaxare. 

Citește și: Beneficiile incredibile ale ciocolatei calde, băutura care combate depresia 

Ideea de a cosuma ciocolată lichidă le-a venit în anul 1500 î.Hr. olmencilor, care locuiau în nord-vestul Americii Centrale. Ciocolata nu se consuma caldă, însă varianta rece a reușit să îl bucure inclusiv pe împăratul aztec, Montezuma. De altfel, aztecii considerau că ciocolata este un dar de la zei și că are proprietăți vindecătoare.

Pentru că pe atunci oamenii nu aveau la dispoziție zahăr, ei își puneau în băutură ardei iute și condimente. Asta până în anii 1500 când europenii înstăriți au ajuns în America, i-au adăugat băuturii zahăr și au servit-o caldă. 

În acel timpuri, ciocolata caldă era considerată a fi băutura aristocrației, deoarece zahărul era încă un lux. Potrivit „Reader’s Digest‟, Marie Antoinette iubea această băutură, prin urmare și-a angajat un slujitor care să-i pregătească ciocolată caldă. De asemenea, medicii au început să o folosească pentru a masca gustul neplăcut al medicamentelor. 

În secolul al XVII-lea, ciocolata caldă a început să apară în meniurile cafenelelor, fiind servită în cești elegante și aurite. Un secol mai târziu, costul ciocolatei era mult mai mare decât cel al cafelei sau al ceaiului, așa că băutura începuse să dispară din cafenele.

Între timp, în anul 1917, o campanie de marketing din America i-a convins pe oameni să adauge celebrele bezele moi în ciocolata caldă, iar la finalul lui 1950 a apărut ciocolata caldă instant. 

Astăzi, în Italia, este populară ciocolata caldă groasă, asemănătoare budincii, în Columbia băutura se servește cu o bucată de brânză moale, iar în Filipine cu bucăți de mango.  

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe