Cât au plătit englezii pentru Jubileul de Platină al Reginei. Suma colosală vehiculată

8 iunie 2022   Evenimente

Pe 6 februarie 2022, s-au împlinit 70 de ani de când Regina Elisabeta a II-a s-a urcat pe tron, motiv pentru care Marea Britanie a sărbătorit ca-n poveștile cu regi și regine, patru zile consecutive.

Monarhul britanic cu cea mai longevivă domnie din istorie și-a câștigat dreptul de-a avea un Jubileu de Platină cum nu s-au mai văzut până acum. După ce a bifat până acum Jubileul de Argint, la 25 de ani de domnie, a trecut prin cele de Rubin (la 40 de ani), de Aur (la 50 de ani), de Diamant (la 60) și de Safir (la 65), pentru care weekendul trecut să-l sărbătorească pe cel de Platină. Până să se înceapă planurile pentru Jubileul de Diamant, la 75 de ani de domnie, e interesant de aflat câți bani au achitat contribuabilii britanici pe cel care de-abia s-a încheiat.  

Jubileul de Platină a constat în mai multe evenimente, care au avut un singur scop – să celebreze domnia Majestății Sale și să-i mulțumească Reginei Elisabeta a II-a pentru serviciul adus țării în cele șapte decenii de când se află pe tron.

Sărbătoare pentru fiecare

Pentru a se bucura întreaga populație britanică de primul Jubileu de Platină petrecut în Marea Britanie, oamenii au primit un weekend liber prelungit. Astfel, rezidenții au primit două zile libere, începând cu 2 iunie, susține The Royal Household.

Jubileul a început cu o paradă organizată în onoarea Reginei, în cadrul căreia soldații au defilat în jurul Palatului Buckingham. După care au avut loc slujba din catedrala St. Paul din Londra și un concert susținut de trupa Queen, Ed Sheeran și Diana Ross, ne informează Express. Membrii familiei regale britanice au asistat și ei cu mare bucurie la festivități.

Cei care au captat cel mai mult atenția au fost cei trei copii ai Ducilor de Cambridge, Prinții George și Louis și Prințesa Charlotte. Cel mic, Louis, a fost și cel mai năzdrăvan participant, plictisindu-se în timpul paradei și neavând stare să stea cuminte să o urmărească. Un simpatic!

Evenimentele au fost minunate, o sărbătoare de care s-au bucurat atât cei cu sânge albastru, cât și oamenii de rând, care au profitat de vremea frumoasă și de ocazia unică din viața lor – de-a urmări un Jubileu de Platină – și au ieșit, în ultima zi a festivităților, la picnicuri pe iarba verde. Totuși nu pentru acestea au plătit ei o sumă considerabilă de lire sterline!

Prețul distracției

S-au speculat multe cu privire la costul Jubileului Reginei, însă guvernul britanic a ieșit în spațiul public cu o sumă exactă, pentru a nu mai exista comentarii. Dar comentariile au apărut tocmai după ce s-a făcut cunoscută suma de bani alocată acestui eveniment regal!  

Cât s-a cheltuit? 28 de milioane de lire sterline, adică 35 de milioane de dolari, ne spune Fortune. Vestea bună este că suma nu a fost achitată doar de populația țării. Anumite evenimente din cadrul Jubileului au fost finanțate de strângeri de fonduri sau chiar de loterie.

Vestea mai puțin bună e că au existat și alte cheltuieli cu asemenea ocazie, care nu au fost incluse în bugetul de stat, cum ar fi prețul ridicat al pazei în timpul acestor zile speciale. Cu alte cuvinte, nu e încă limpede cât au avut contribuabilii englezi de plătit pe acest Jubileu, pentru că ei au fost cei care au susținut, în cea mai mare parte, financiar evenimentul.

Pierdere colosală

Mai mult, faptul că nu s-a muncit două zile și, drept urmare, țara n-a produs atunci mare lucru, va avea repercusiuni materiale tot asupra populației, ne dezvăluie EuroNews. Doar acest aspect reprezintă o pierdere de aproximativ un miliard de lire sterline pentru țară. Auci!

Mai multe