Cum era Dracula? Informații despre sănătatea, stilul lui de viață și alimentația sa
La mai bine de 500 de ani de la moartea lui Vlad Țepeș, se analizează modul în care trăia Dracula după ce a fost descoperită o scrisoare scrisă chiar de el și-a fost extras material genetic de pe ea.
Oamenii de știință au prelevat material genetic de pe o scrisoare scrisă de mână chiar de Vlad Țepeș și, după ce-l analizează, vor reuși să tragă câteva concluzii revelatoare cu privire la viața și modul de-a fi al unuia dintre cele mai cunoscute personaje din istoria noastră.
Vlad Țepeș sau Dracula a fost conducătorul Valahiei de trei ori, în 1448, apoi între 1456-1462 și, după care, în 1476. Domnitorul Valahiei a fost sursa de inspirație pentru sciitorul irlandez Bram Stoker, care a scris „Dracula” și l-a făcut pe Vlad Țepeș cunoscut în întreaga lume, poveștile înfricoșătoare cu vampiri devenind subiectul multor filme de mare succes de la Hollywood.
La mai bine de 500 de ani de când a murit Dracula, oamenii de știință au prelevat „biomolecule istorice” de pe scrisorile marelui domnitor născut la Sighișoara în 1431.
Gleb și Svetlana Zilberstein sunt de părere că materialul genetic găsit pe scrisorile respective – precum transpirație, amprente și salivă – poate oferi informație de preț cu privire la viața pe care domnitorul român o ducea.
Cei doi cercetători, care sunt cunoscuți ca fiind „detectivi de proteină”, susțin că-i pot contura portretul nu numai fizic al domnitorului care a îngrozit întreaga lume, dar și a condițiilor lui de viață, oferind informații de preț despre sănătatea lui Vlad Țepeș, stilul lui de viață și alimentația pe care o prefera.
Cum trăia domnitorul cunoscut pentru tragerea în țeapă a dușmanilor poporului în secolul al XV-lea în România? Aceasta este marea întrebare la care așteptăm cu nerăbdare răspuns!
Gleb și Svetlana Zilberstein, acești „chimiști istorici” din Kazakhstan, au prelevat material generic în luna mai a acestui an, la 125 de ani de la publicarea cărții „Dracula”. „A fost ceva special să extragem moleculele lui Dracula chiar în ziua în care romanul lui Bram Stoker a fost publicat în urmă cu 125 de ani!”, susține Gleb Zilberstein în The Guardian.
„N-am planificat ca lucrurile să se întâmple așa. A fost o coincidență. Însă, toată noaptea, după ce luasem moleculele lui Dracula, a plouat cu găleata, câinii urlau la lună și fulgerele străbăteau cerul. A fost o atmosferă aparte! Contul Dracula s-a eliberat din arhiva română!”, a ținut să adauge omul de știință.
Scrisoarea cu pricina datează încă din 4 august 1475 și este adresată unor burghezi din Sibiu de către cineva care se descrie în text ca fiiind „prințul regiunilor Transalpine”. El îi informa pe aceștia că va ajunge în curând în satul lor. La finalul scrisorii, semnătura îi aparține lui… Vlad Dracula.
În timp ce ADN-ul rămâne neschimbat în timpul vieții, se deteriorează sever de-a lungul timpul, după moartea persoanei respective. Astfel, cei doi cercetători își doresc să găsească proteine, pentru a descifra întreaga viață a lui Dracula din punct de vedere al sănătății acestuia, dar și a obiceiurilor pe care le avea.
În ceea ce îl privește pe domnitorul Vlad Țepeș, Zilberstein a spus celor de la The Guardian că se așteaptă să primească „o radiografie a portretului molecular al lui Dracula în momentul în care a scris acea scrisoare”.
Rămâne de văzut care vor fi concluziile trase, cu privire la sănătatea și stilul de viață al lui Vlad Țepeș, după ce întreaga analiză va fi finalizată.
Foto - Dracula (1992)