O pictură Van Gogh, descoperită zilele trecute. Ce legătură are cu James Bond?

Artistul olandez este mort de 130 de ani, însă portofoliul său continuă să se extindă chiar și-n zilele noastre, când a fost descoperită o nouă pictură realizată de Vincent Van Gogh.

image

În iulie 2022, un autoportret secret a fost găsit pe spatele altui tablou Van Gogh, la Galeriile Naționale din Scoția, în Edinburgh. BBC ne informează că portretul era ascuns pe spatele tabloului „Head of a Peasant Woman” (n.r. „Capul unei țărănci”).   

Autoportretul a fost descoperit abia după ce „Capul unei țărănci” a fost radiografiat. Tabloul era ascuns după mai multe straturi de cartoane și clei. „Când am văzut radiografia pentru prima dată am fost extrem de încântați, bineînțeles”, ne explică Lesley Stevenson, curatorul senior de la Galeriile Naționale din Scoția. „Este o descoperire importantă pentru că ne oferă informații noi despre viața lui Van Gogh”, a continuat acesta.  

Arta creată de Van Gogh nu s-a vândut bine pe timpul vieții sale, ci a devenit valoroasă abia după moartea sa, petrecută în 1890, la numai 37 de ani. De-atunci, însă, pictorul a devenit unul dintre cei mai faimoși artiști din istorie, lucru care face ca asemenea descoperire – a unui nou tablou semnat de el – să aibă o importanță crucială pentru lumea artei.

Galeriile Naționale din Scoția ne informează că pictura „Capul unei țărănci” are 46,4cm pe 35,5cm, este ulei pe pânză și datează de prin 1884. A fost realizat când Van Gogh locuia în Nuenen, un oraș din sudul Olandei. „Capul unei țărănci” este unul dintre alte 40 de tablouri similare, pe care pictorul olandez le-a făcut în acea perioadă. Acesta a stat în Nuenen în jur de doi ani, din decembrie 1883 până în noiembrie 1885.

Van Gogh și James Bond

Înainte de-a fi descoperit autoportretul respectiv, „Capul unei țărănci” era deja considerat un tablou cu o poveste interesantă. BBC susține că, după ce-a avut mai mulți proprietari, tabloul a ajuns în grija lui Evelyn St. Croix Fleming, în 1923. Numele acesteia nu este cunoscut, însă cel al fiului ei, Ian Fleming, trebuie să ne spună tuturor ceva. Acesta a creat James Bond! Dar să revenim la tablou!

Până în 1951, pictura ajunsese în nordul Scoției și se afla în colecția unui avocat, care l-a donat, într-un final, Galeriilor Naționale din Scoția, iar, din 1960, tabloul se află acolo și poate fi admirat de marele public.

„Capul unei țărănci” se află în Galeriile Naționale ale Scoției de mai bine de 60 de ani și abia acum s-a făcut marea descoperire legată de el. Se pare că Van Gogh a început să lucreze la autoportretul din spatele tabloului după ce se mutase la Paris și începuse să-i studieze pe impresioniști. BBC ne explică faptul că pictorul refolosea pânzele pentru simplul motiv de-a economisi bani.

„Astfel de momente sunt extrem de rare!”, susține profesorul Frances Fowle făcând referire la descoperire. „Am descoperit o nouă operă de-ale lui Van Gogh, unul dintre cel mai importanți și mai cunoscuți pictori din lume”, a continuat acesta.

Foto - Shutterstock



Recente