Primul scriitor din lume a fost o femeie din Mesopotamia?

31 iulie 2023   Evenimente

O preoteasă pe nume Enheduanna a pretins că ea a scris peozii și alte texte – unele dintre ele la persoana I – cu mai bine de un milion de ani înaintea lui Homer. Cine era ea?

În urmă cu aproape 5.000 de ani, cei care trăiau în Mesopotamia au început să păstreze texte cu scrierea cuneiformă, cel mai vechi sistem de scriere din lume. Și, după ce a apărut scrierea cuneiformă, o preoteasă pe nume Enheduanna a început să folosească scrierea cuneiformă într-un mod cu totul nou. Textile ei sunt primul exemplu de text cunoscut de om care a fost scris la persoana I și ea pare să fie prima scriitoare care să pretindă posesia acestor scrieri.  

Arheologii britanici au descoperit copii ale lucrărilor ei în 1927, dar au durat decenii întregi până ce Enheduanna să fie numită autoarea acelor teste. Cei care susțin că ea ascris acele texte au analizat îndelung scrierile extrem de personale și faptul că, mult timp după ce ea n-a mai fost, s-a știut că preoteasa din Mesopotamia era autoarea.

Enheduanna s-a născut în Mesopotamia (adică în Irakul de azi) în secolul al XXIII-lea î.H. era fiica lui Sargon de Akkad sau Sargon cel Mare, Regele care înființase Imperiul Akkadian.

Sargon o desemnase pe Enheduanna să fie Înalta Preoteasă a Zeului Lunii, Nanna, în orașul Sumerian Ur. La un moment dat, un rege i-a luat funcția și a trimis-o în exil. Iar tânăra a scris totul despre acea experiență în poezia ei „Exaltarea Inannei”.

„E scrisă dintr-o perspectivă extrem de personală”, susține Zainab Bahrani, profesor în Istoria Artei și Arheologie de la Universitatea Columbia. Enheduanna descrie, în acel poem, cum a fost tratată fără respect în timpul loviturii de stat și, într-o parte a scrierii „parcă descrie un viol”.

Probabil că Enheduanna nu a fost primul om care a scris poezii sau imnuri, dar ceea ce face munca ei să fie unică este chiar această exprimare la persoana I și faptul că a pretins că toate acele scrieri erau ale ei.

Opera Enheduannei a avut un impact major. La sute de ani după moartea ei, „The Exaltation of Inanna” era un text predat în școli, susține Sidney Babcock, curatorul expoziției „She Who Wrote: Enheduanna and Women of Mesopotamia, ca. 3400–2000 B.C.” din Biblioteca Morgan și Muzeul din New York.

Poezia ei a fost predată în școli timp de 500 de ani și acesta este motivul pentru care avem peste 100 de copii ale poeziei sale păstrate până în zilele noastre. Cu toate asetea, când i s-a descoperit opera, în 1927, nimeni nu s-a grăbit să-i recunoască munca pentru simplul motiv că literatura nu era deloc asociată cu femeile la acea vreme.

În concluzie, este Enheduanna prima scriitoare din lume? Nu-i exclus, însă cu siguranță că a fost nevoită să înfrunte multe obstacole, pe timpul vieții ei, ca scriitoare și, mai mult, să existe preconcepții despre scrierile ei chair și după dispariția ei.

Mai multe