Cine este Mr. Darcy din „Mândrie și prejudecată”? Scrisoarea lui Jane Austin dezvăluie totul!

O scrisoare, în care autoarea Jane Austen se plângea că trebuia să flirteze pentru ultima dată cu un bărbat care a inspirat personajul Mr. Darcy din „Mândrie și prejudecată”, este expusă publicului, începând de azi, pentru prima dată!

image

Bucățica de hârtie pe care scrisese Jane Austen este cea mai veche scrisoare care a aparținut vreodată unui scriitor și a fost adresată surorii lui Jane, Cassandra, pe când ea avea doar 20 de ani și adora petrecerile.

A fost scrisă cu avocatul irlandez Tom Lefroy în minte și înainte ca scriitoarea să se apuce să scrie cartea „Mândrie și prejudecată”. Se pare că domnul Lefroy a fost sursa de inspirație pentru Mr. Darcy, care nu i-a făcut o primă impresie bună personajului Lizzy Bennet, dar a reușit, într-un final, s-o cucerească.

Scrisoarea va fi expusă pentru prima dată în casa lui Austen din satul Chawton, Hampshire, împreună cu un portret de-ai avocatului respectiv. Redactată în două zile, în ianuarie 1796, scrisoarea are ca subiect principal un bal care urma să aibă loc și câțiva domni care urmau să fie prezenți la petrecere.

„De-abia aștept să înceapă, având în vedere că mă aștept să primesc o ofertă de la prietenul meu cândva în cursul serii”, stă scris în scrisoarea lui Jane. „O să-l refuz, totuși, dacă nu-mi promite că va renunța la haina lui albă”.

„Spune-i lui Mary să beneficieze de toată averea domnului Heartley în viitor și tuturor admiratorilor mei, chiar și lui C. Powlett, care voia să-mi dea un sărut, că mă limitez pe viitor la domnul Tom Lefroy, de care nici măcar nu-mi pasă…”, a scris Austen, după care a adăugat a doua zi: „A venit ziua în care voi flirta pentru ultima dată cu Tom Lefroy și, atunci când vei primi această scrisoare, totul se va fi încheiat. Îmi curg deja lacrimile în timp ce scriu aceste cuvinte, pentru că mă cuprinde deja melancolia…”.

Scrisoarea a dat naștere unor discuții aprinse cu privire la relația dintre Jane Austen și acel avocat irlandez. Filmul din 2007, „Becoming Jane” are la bază chiar acea perioadă din viața scriitoarei. „Scrisoarea în care Austen spune că va flirta pentru ultima dată cu domnul Lefroy va fi, cu siguranță, de mare interes pentru fanii scriitoarei”, susține curatorul casei lui Jane Austen, Sophie Reynolds.

„Este cea mai veche scrisoare a lui Austen. Este o scrisoare amuzantă, ea este tânără, se distrează și n-are nicio grijă pe lume”, continuă să ne explice curatorul. „Există semne în acea scrisoare care denotă faptul că Jane s-a apucat, la scurt timp, să scrie «Mândrie și prejudecată»”, dezvăluie Reynolds.

Scrisoarea este prezentată în cadrul unei expoziții împreună cu portretul domnului Lefroy, realizat de George Engleheart, care este împrumutat de la colecționarii de artă Judy și Brian Harden.

Expoziția cu pricina are loc în Londra, începând cu ziua de azi, 8 septembrie, și va fi deschisă până pe 5 martie 2023.

Foto - Mândrie și prejudecată (2005)