Cine este Mr. Darcy din „Mândrie și prejudecată”? Scrisoarea lui Jane Austin dezvăluie totul!

O scrisoare, în care autoarea Jane Austen se plângea că trebuia să flirteze pentru ultima dată cu un bărbat care a inspirat personajul Mr. Darcy din „Mândrie și prejudecată”, este expusă publicului, începând de azi, pentru prima dată!

image

Bucățica de hârtie pe care scrisese Jane Austen este cea mai veche scrisoare care a aparținut vreodată unui scriitor și a fost adresată surorii lui Jane, Cassandra, pe când ea avea doar 20 de ani și adora petrecerile.

A fost scrisă cu avocatul irlandez Tom Lefroy în minte și înainte ca scriitoarea să se apuce să scrie cartea „Mândrie și prejudecată”. Se pare că domnul Lefroy a fost sursa de inspirație pentru Mr. Darcy, care nu i-a făcut o primă impresie bună personajului Lizzy Bennet, dar a reușit, într-un final, s-o cucerească.

Scrisoarea va fi expusă pentru prima dată în casa lui Austen din satul Chawton, Hampshire, împreună cu un portret de-ai avocatului respectiv. Redactată în două zile, în ianuarie 1796, scrisoarea are ca subiect principal un bal care urma să aibă loc și câțiva domni care urmau să fie prezenți la petrecere.

„De-abia aștept să înceapă, având în vedere că mă aștept să primesc o ofertă de la prietenul meu cândva în cursul serii”, stă scris în scrisoarea lui Jane. „O să-l refuz, totuși, dacă nu-mi promite că va renunța la haina lui albă”.

„Spune-i lui Mary să beneficieze de toată averea domnului Heartley în viitor și tuturor admiratorilor mei, chiar și lui C. Powlett, care voia să-mi dea un sărut, că mă limitez pe viitor la domnul Tom Lefroy, de care nici măcar nu-mi pasă…”, a scris Austen, după care a adăugat a doua zi: „A venit ziua în care voi flirta pentru ultima dată cu Tom Lefroy și, atunci când vei primi această scrisoare, totul se va fi încheiat. Îmi curg deja lacrimile în timp ce scriu aceste cuvinte, pentru că mă cuprinde deja melancolia…”.

Scrisoarea a dat naștere unor discuții aprinse cu privire la relația dintre Jane Austen și acel avocat irlandez. Filmul din 2007, „Becoming Jane” are la bază chiar acea perioadă din viața scriitoarei. „Scrisoarea în care Austen spune că va flirta pentru ultima dată cu domnul Lefroy va fi, cu siguranță, de mare interes pentru fanii scriitoarei”, susține curatorul casei lui Jane Austen, Sophie Reynolds.

„Este cea mai veche scrisoare a lui Austen. Este o scrisoare amuzantă, ea este tânără, se distrează și n-are nicio grijă pe lume”, continuă să ne explice curatorul. „Există semne în acea scrisoare care denotă faptul că Jane s-a apucat, la scurt timp, să scrie «Mândrie și prejudecată»”, dezvăluie Reynolds.

Scrisoarea este prezentată în cadrul unei expoziții împreună cu portretul domnului Lefroy, realizat de George Engleheart, care este împrumutat de la colecționarii de artă Judy și Brian Harden.

Expoziția cu pricina are loc în Londra, începând cu ziua de azi, 8 septembrie, și va fi deschisă până pe 5 martie 2023.

Foto - Mândrie și prejudecată (2005)Recente

Cum sa fii confortabila si rafinata in sezonul rece TOP piese vestimentare care NU pot lipsi din garderoba ta! jpg
tipuri de nasturi jpg
Anca Alungulesei silueta jpg
sfaturi parinte copil shutterstock 1318903208 jpg
cateva detalii importante la alegerea vasului de wc  1654350490 jpg
caserole catering din polistiren snick ambalaje jpg
De ce este extrem de important să îți usuci mâinile după spălare, foto shutterstock jpg
Cele mai utile electrocasnice descopera aparatura esentiala pentru o casa moderna jpg
Ce include revizia periodica a masinii si cand ar trebui sa o faci jpg
input jpg
Kiwi, foto shutterstock jpg
Ce băutură caldă şi delicioasă îţi reduce colesterolul   Sursa foto Pixabay jpg
amantă personalități moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
Lupta impotriva virusurilor   Alimente care iti vor proteja sistemul imunitar jpg
Un nou trend pe TikTok  Banda izolatoare pentru un somn mai bun   Sursa foto Shutterstock jpg
Ce tip de sport se potriveste zodiei tale   Sursa foto Shutterstock jpg
Coafuri la modă în toamna lui 2022   Sursa foto Shutterstock jpg
Cum poti porni un business in industria de beauty sfaturi si trucuri pretioase jpg
Eva Pavel Catalin Botezatu jpg
labute patrupezi plimbare foto shutterstock 1530537530 jpg