Romanul care nu conține litera „e”. Care e motivul și cum a fost posibil?

După cum ne așteptăm cu toții, litera „e” este o vocală des folosită în vorbire, lucru care face extrem de dificilă exprimarea unui text care să n-o conțină. Totuși s-a scris o carte întreagă fără să există o astfel de literă în ea! Cum de-a fost posibil acest lucru?

image

Reader's Digest susținea, în ianuarie 2022, că litera „e” este cel mai des folosită literă din alfabetul englezesc (și aducem în discuție această limbă pentru simplul motiv că scriitura despre care vom vorbi este editată în limba engleză). Având în vedere această realitate, vă invităm la un exercițiu de imaginație. Să spunem că sunteți scriitor și că v-ați produs să scrieți o carte pentru marele public. Subiectul abordat poate fi oricare, aveți timp la dispoziție nelimitat pentru finalizarea lucrării, o singură condiție vi se pune – să nu includeți litera „e” în text. Credeți că puteți?

În timp ce vă gândiți cum de ați putea realiza asemenea proiect, trebuie să aflați nu numai că e posibil acest lucru, dar a și fost făcut de cineva pe lumea asta!

Carte aparte

În 1939, Ernest Vincent Wright a reușit marea performanță – a scris o carte întreagă în care n-a folosit deloc vocala „e”, adică cea mai utilizată literă din vocabularul britanic.

Conform unui articol publicat pe blogul Abe Books, în iunie 2021, „Gadsby” are nu mai puțin de 50.110 cuvinte și niciunul dintre ele nu conține litera „e”. Pentru a scrie lipograma publicată de el – lipograma este un text de-o anumită lungime, construit astfel încât să fie exclusă o literă din alfabet – Wright a trebuit să recurgă la anumite tricuri scriitoricești.

Astfel, scriitorul a ales sinonime sau explicații mai lungi ale unor anumite cuvinte care să nu conțină deloc vocala respectivă, s-a ferit de trecutul format cu „ed” la final, mai mult n-a folosit deloc pronumele „he” și „she” (n.r. adică „el” și „ea”).

White a blocat intenționat litera „e” de pe mașina lui de scris tocmai pentru a nu exista tentația de-a o folosi deloc.

Succes limitat

Lucrarea lui Wright nu s-a bucurat de mare succes în stadiu inițial, în ciuda efortului depus de el. După o vreme, însă, au început să apară fani ai acestui text aparte. „Gadsby” spune povestea lui  John Gadsby, un bărbat de vârstă mijlocie din Branton Hills. Pentru a preveni degradarea orașului său natal, acesta angajează mai mulți tineri care să-l ajute să schimbe condițiile de viață din locul respective pentru generațiile următoare. Începând din 1906, acținea se întinde pe 20 de ani.

Având în vedere limitatea lingvistică, povestea a avut oarecum de suferit, astfel încât nu e cea mai frumoasă și mai coerentă poveste din lume. Da, a reușit să fie o lipogramă, dar cu riscul de-a nu fi ușor de parcurs.

Cartea a fost publicată de autor prin anii ’30, iar popularitatea ei a crescut în timp, nu deodată, neavând în spate mașinăria de promovare a unei edituri. Oricum, vorbim noi despre ea în 2022, așadar cu siguranță că a reușit să capteze atenția.  

foto - Shutterstock