Portretul lui Marilyn Monroe, cea mai scumpă operă de artă, la un pas să fie distrus de un glonţ

7 aprilie 2022   Ghid de viață

Casa de licitații Christie's a vândut cu 195 milioane de dolari faimoasa lucrare „Shot Sage Blue Marilyn” a fotografului şi pictorului american Andy Warhol, reprezentant al curentului artistic Pop Art din SUA. Recordul actual al autorului a fost spulberat, iar tabloul a devenit cea mai scumpă piesă de artă din secolul al XX-lea care a fost vândută vreodată.

Lucrarea „Shot Sage Blue Marilyn”, pe fundal albastru salvie, a fost expusă în muzee din întreaga lume. A fost scoasă la vânzare în luna mai 2022 de Fundația fraţilor Thomas și Doris Ammann din Zurich, o organizație fondată în 1977. O parte din încasări va reveni fundației care ajută copiii să beneficieze de îngrijiri medicale și educație. Frații au fondat galeria Thomas Ammann Fine Art AG, care a găzduit picturi ale unora dintre cei mai renumiți artiști, printre care Francis Bacon și Andy Warhol. De altfel, Thomas Ammann l-a cunoscut personal pe Warhol şi a creat un catalog al tuturor lucrărilor artistului.

Galeristul elvețian Thomas Ammann a fost cel care a cumpărat tabloul „Shot Sage Blue Marilyn” la începutul anilor `80, pentru o sumă care a rămas secretă. După ce acesta a murit în anul 1993, sora lui, Doris, a condus galeria până la moartea ei în 2021.

Despre lucrare, președintele 20th and 21st Century Art, Alex Rotter, a declarat că este „cea mai importantă pictură din secolul al XX-lea scoasă la licitație. Marilyn-ul lui Andy Warhol este apogeul absolut al curentului Pop Art americanu și promisiunea visului american care încapsulează optimismul, fragilitatea, celebritatea și iconografia.”

Toate cele cinci tablouri din colecţia „Shot Marilyns”, vândute la preţuri record

„Shot Sage Blue Marilyn” face parte din colecţia „Shot Marilyns” a lui Warhol, care a fost alcătuită din patru pânze cu aceeași imagine a lui Marilyn Monroe, dar pe fonduri de culori diferite. Warhol a creat inițial cinci tablouri cu Marilyn Monroe cu diferite culori de fundal - roșu, portocaliu, albastru deschis, albastru salvie și turcoaz. Cu toate acestea, cel cu fundal turcoaz nu a fost lansat alături de celelalte patru în anul 1964. Totuşi, toate cele cinci tablouri au fost vândute la preţuri impresionante.

Tabloul pe fundal albastru a fost cumpărat cu 5.000 de dolari la doar trei ani de la debutul colecției. Miliardarul Phillip Niarchos l-a achiziționat pe cel pe fundal roșu cu 4,1 milioane de dolari, în timp ce Steve Cohen l-a cumpărat pe cel turcoaz pentru aproximativ 80 de milioane de dolari.Cel portocaliu s-a vândut inițial cu 17,3 milioane de dolari în anii '90. Mai târziu a fost cumpărat de Kenneth Griffin pentru 200 de milioane de dolari.

Nu este ceva neobișnuit ca picturile lui Warhol să fie achiziţionate cu sume record. În anul 2013, pictura lui „Silver Car Crash (Double Disaster)” a fost scoasă la licitație pentru 105 milioane de dolari, cel mai recent record de vânzare al artistului. Lucrarea arată consecințele unui accident de mașină și include un corp rănit în interiorul unei mașini distruse.

Ştiai că...

...anterior, cel mai scump tablou din secolul al XX-lea vândut vreodată la o licitație fusese cel denumit „Les femmes d'Alger” (Versiunea „O”) de Picasso? A fost cumpărat pentru 179 de milioane de dolari în mai 2015, tot la casa de licitaţii Christie's din New York.

Tabloul „Shot Sage Blue Marilyn” putea fi distrus de un foc de armă

Lucrarea a fost realizată de Warhol în anul 1964, la doi al de la moartea actriţei Marilyn Monroe, inspirat de o fotografie promoțională pentru filmul “Niagara” din anul 1953. Este un prim-plan al artistei cu părul ei blond, fard de pleoape albastru și buze roșii. Tehnica de serigrafie pe care a folosit-o a fost o abatere de la tehnicile de producție în masă pentru care era foarte cunoscut.

Alături de celelalte tablouri din colecţia „Shot Marilyns” realizate pe fundale diferite, a avut un moment în care risca să fie distrusă. Celalte patru tablouri au fost străpunse cu un singur glonț de o artistă numită Dorothy Podber. Ea a văzut picturile stivuite una lângă alta în studio și, nu se ştie din ce motiv, l-a întrebat pe Warhol dacă le poate „împușca” (shoot). Se pare că Warhol a crezut că se referea la a le fotografia, pentru care se folosea acelaşi cuvânt cu dublu sens. A fost de acord, iar doamna Podber a scos un revolver din poșetă și a tras în teancul de tablouri.

Al cincilea tablou, acela cu fundalul turcoaz, nu era în stivă și a scăpat ca prin minune. Găurile de glonț de la celelalte patru lucrări au fost reparate ulterior.

FOTO: Shutterstock, Instagram/aled27

Mai multe