Pleci în vacanță? Cum verifici dacă recenziile de pe internet sunt false

24 iunie 2022   Ghid de viață

Recenziile de pe internet reprezintă criterii foarte importante în alegerea destinației de vacanță. Dar cum știi care dintre mărturiile turiștilor sunt reale și care sunt false? Află din rândurile de mai jos! 

Când pleci în vacanță sau când urmează să îți achiziționezi un produs, tinzi să fii atent la recenziile oferite de alții. Din păcate, conform unui raport al Comisiei Europene, trei sferturi dintre recenziile de pe Internet sunt false. Concret, în 2020, mai mult de două milioane de recenzii au fost respinse de pe Tripadvisor, din motive de fraudă. 

Specialistul în turism, Matthew Hairsnape, te învață cum verifici autenticitatea recenziilor, de pe site-urile de vacanță. 

Atenție la recenziile cu notă maximă! 

Când alegi următoarea destinație de vacanță sau hotelul în care vei sta, recenziile cu notă maximă te pot încânta. Cu toate acestea, trebuie să fii foarte atent când toate părerile utilizatorilor sunt pozitive, deoarece, cel mai probabil, aceste recenzii sunt false: „Deși unii oameni pot avea o experiență impecabilă în acel loc, este foarte puțin probabil ca niciun client să nu fi avut nicio problemă‟, a spus specialistul. 

Citește și: Pașaport pentru adulți și copii. Cum poți face pașaport rapid ție și familiei și cât te costă

Prea multe recenzii negative 

Trebuie să fii atent când toate recenziile sunt pozitive, însă trebuie să iei în calcul și recenziile extrem de negative! Conform specialistului, când pe site apar numai comentarii calomnioase, sunt șanse mari ca acestea să fie postate de concurenții afacerii respective. 

Limbaj similar

Abordarea entuziastă poate fi, de asemenea, suspectă. De regulă, când utilizatorii laudă foarte mult locația și folosesc un limbaj exagerat, recenziile sunt false: „Lauda exagerată sugerează că acești utilizatori fac tot posibilul să te păcălească. Cu siguranță, există un motiv ascuns în spate‟, remarcă specialistul. 

De asemenea, cercetările au arătat că recenziile frauduloase tind să conțină exprimări personale. Cele mai multe comentarii de acest tip conțin pronume la persoana întâi, precum „eu‟ sau „mie‟. „Fii foarte atent dacă un cont pare să pună în evidență caracterul personal al vizitei, în loc să descrie împrejurimile, mâncarea sau serviciile oferite!‟, îndeamnă Matthew Hairsnape. 

Vezi și: TEST Alege o imagine și îți spun cum te comporți în vacanță 

Absența fotografiilor, un semn

Absența fotografiilor din locul respectiv, precum și absența pozelor de profil ale utilizatorilor reprezintă semnale de alarmă. Acest lucru se întâmplă, deoarece utilizatorii falși își doresc să își ascundă identitatea reală: „Aveți grijă când citiți recenzii de la utilizatorii care nu au fotografii de profil. De asemenea, cei cu nume extravagant sau cu nume extrem de comun, ar trebui să dea de gândit‟, a spus specialistul. 

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe