Ce mânca „Cel mai gras rege din lume”. Greutatea nu-i permitea nici să semneze acte!
George al IV‑lea era renumit pentru luxul extrem și apetitul său pentru festinuri grandioase, care i-au grăbit sfârșitul și i-au adus porecla de „Cel mai gras rege din lume”.
La banchetul de încoronare, George al IV‑lea a servit o masă fabuloasă pentru 1.600 de invitați: peste 3.300 kg de carne de vită, tot cam atâtea kilograme de carne de vițel și miel, plus o cantitate considerabilă păsări de curte, conform „The Guardian”. De asemenea, renumitul rege britanic obișnuia să organizeze mese cu până la 100 de feluri.
De exemplu, pentru un mic dejun tipic, consumul său includea două porumbei, trei fripturi de vită, o treime de sticlă de vin alb, un pahar de șampanie și un pahar de brandy, ne informează „Brighton & Hove Museum”.
În reședința sa de la Brighton, chef-ul Antoine Carême pregătea meniuri sofisticate în bucătăriile considerate cele mai avansate din Europa. Între 6 mai și 5 iunie 1816, doar la Carlton House au fost livrate peste 2.300 kg de carne, fără a include cârnații, bucățile imense de porc sau păsările.
De ce era numit „Cel mai gras rege”
George al IV‑lea este adesea menționat ca unul dintre cei mai obezi monarhi britanici. Până în 1824, talia corsetului său măsura 127 cm, iar, în ultimile luni de viață, depășise 152 kg, ceea ce i-a atras numai porecle jignitoare.
Unii contemporani îl comparau cu un cârnat uriaș învelit, iar ridicarea lui în corset îi lua aproape trei ore, cu toate că era ajutat în mod constant de slujitori. Până la urmă, până și moartea sa a fost afectată de mărimea corpului său voluminos: sicriul a necesitat protecții speciale din cauza volumului excesiv al decedatului regal.
Probleme de sănătate cauzate de stilul de viață
Pe măsură ce înainta în vârstă, starea sănătății regelui s-a deteriorat grav, problemele medicale de care începuse să sufere erau multiple – de la gută la edem, arterioscleroză, cataractă și posibil porfirie.
În ultimele lui zile de viață, era practic orb, iar respirația îi era profund afectată, petrecând zile întregi în pat. Incapacitatea lui de a semna documente era atâta de gravă, încât s-a recurs la o ștampilă cu semnătura sa, pentru ca efortul depus de el să fie nu minim, ci zero.
Pe patul de moarte, mâncarea și alcoolul își păstrau rolul esențial în rutina lui: fripturile, vinul, șampania și brandy-ul formau încă mic dejunul lui obișnuit.
Moartea sa, survenită pe 26 iunie 1830, a fost cauzată de hemoragie gastrointestinală, iar autopsia a arătat o inimă mărită, valve calcificate și un țesut adipos abundent în jur. Cu alte cuvinte, a mâncat până a crăpat!
foto - Profimedia