Extravagantă până la sfârșit! Ultima dorință a lui Vivienne Westwood

23 ianuarie 2023   Viață de vedetă

Creatoarea de modă a murit la 81 de ani, pe 29 decembrie 2022, și a fost înmormântată în satul ei natal, în Tintwhistle, unde totul a decurs conform ultimelor ei dorințe.Ce pretenții a avut?

Ultima dorință a faimoasei creatoare de modă britanice a fost ca înmormântarea ei să aibă loc în Biserica lui Iisus din Derbyshire, satul în care a crescut, iar, decorul să fie cât se poate de special – să conțină un material mult îndrăgit ei. De fapt, pe patul de moarte, Vivienne a cerut ca totul să fie acoperit cu ecosez, acea țesătură în carouri de diferite culori intense care-i plăcea ei foarte mult, iar costul acestui mic detaliu a fost semnificativ.

Familia designerului cu influențe punk a cheltuit nu mai puțin de 52.000 de euro pe acest material care a decorat locul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Westwood. Ceremonia în sine a fost restrânsă, doar familia a participat la înmormântarea uneia dintre cele mai mari creatoare de modă din lume, cea care a inițiat mișcarea punk în fashion și care a îmbrăcat numeroase celebrități, de lungul deceniilor, cu ținutele ei rock & roll.  

Mark Greig și soția sa, Julie, de la Harris Tweed Scotland, au fost desemnați să îndeplinească ultima dorință a designerului. Ei au folosit nu mai puțin de 45m de material ecosez pentru a decora biserica pe timpul ceremoniei funerare.

Dame Vivienne i-a dezvăluit bunului ei prieten, designerul britanic Jeff Banks, că își dorea ca biserica în care va avea loc înmormântarea ei să fie acoperită în ecosezul ei îndrăgit, MacLeod, pe care l-a folosit în mai multe colecții de-ale ei. Astfel, biserica a fost „îmbrăcată” în țesătura mult îndrăgită a creatoarei, după care localnicii au luat câte o bucată din material ca amintire de la eroina orășelului lor.

Dame Vivienne Westwood a schimbat cu totul moda în momentul în care a intrat în acest domeniu cu creațiile ei punk, extrem de originale. Talentata creatoare a folosit adesea ecosezul în colecțiile care au cucerit pe loc întrega lume.

Soții Greig au adus personal țesătura la biserica în care a fost înmormântat designerul britanic. „Ultima dorință a lui Vivienne Westwood a fost să se organizeze o ceremonie restrânsă, la care să participe doar familia. Nu și-a dorit o înmormântare fastuoasă, la care să fie prezentă presa, a fost doar familia ei într-o biserică mică. Iar acea mică biserică trebuia să fie acoperită cu materialul ei preferat – Harris Tweed”, a dezvăluit domnul Greig.

Stâlpii din biserică erau îmbrăcați în ecosez, iar, lângă ei, stăteau buchete de flori uscate ale căror tulpini erau, de asemenea, prinse cu aceeași țesătură. „Ideea e că ecosezul poate avea diverse modele, sunt sute de modele din care poți alege, însă a trebuit să fie unul special - doar ecosezul MacLeod. Acesta a fost preferatul lui Vivienne Westwood!”, a conchis domnul Greig.

Decorul de peste 50.000 de euro a fost pe gustul familiei decedatei, lucru care n-a rămas nerăsplătit. Doamna Greig a primit o scrisoare de mulțumire din partea prietenului bun al lui Vivienne, Jeff Banks, și un colier de-ai celebrei creatoare de modă.

Vivienne Isabel Swire s-a născut pe 8 aprilie 1941, în satul Tintwistle, din Derbyshire, într-o familie de muncitori care și-a încurajat, însă, cei trei copii să fie cât se poate de creativi. În adolescență, designerul cumpăra haine second hand, pe care le desfăcea pentru a înțelege mai bine croiala lor. „Sincer vă spună, la 5 ani puteam face deja o pereche de încălțări singură-singurică!”, a dezvăluit talentata creatoare la un moment dat.

Foto - Shutterstock

Mai multe