Operație fetală. Kourtney Kardashian și-a operat copilul nenăscut!

13 septembrie 2023   Viață de vedetă

Vedeta de reality show este etern recunoscătoare că a trecut cu bine peste urgența medicală suferită în timpul sarcinii. Ce s-a întâmplat cu fătul ei?

„După ce am avut trei sarcini ușoare în trecut, nu mă așteptam să fiu băgată de urgență în operație înainte de naștere”, a scris Kourtney Kardashian pe pagina ei de Instagram zilele trecute.

„Dacă n-ai trecut prin așa ceva, nu poți înțelege sentimentul de teamă care te cuprinde. Acum le înțeleg și le compătimesc mai mult pe mamele care trebuie să lupte pentru copiii lor în timpul sarcinii. Le voi fi etern recunoscătoare medicilor pentru că i-au salvat viața copilului nostru”, a conchis viitoarea mămică.

Kardashian și Barker, taboșarul trupei Blink-182, au conceput primul lor copil împreună după o luptă cu infertilitatea copleșitoare. Kourtney, care are 44 de ani, mai are trei copii cu fostul ei partener de viață, Scott Disick, iar muzicianul are doi copii dintr-o relație anterioară și este, de asemenea, tatăl unui copil vitreg.

„Îi sunt recunoscătoare și soțului meu, care a venit într-un suflet din turneu ca să-mi fie alături și să aibă grijă de mine după toată intervenția medicală, e stâlpul meu”, a continuat vedeta care anunțase că a rămas gravidă într-un filmuleț postat pe Instagram în luna iunie. După o vreme, celebra pereche a dezvăluit că așteaptă un băiețel.

Cele două vedete nu au detaliat urgența medicală. Totuși ce este operația fetală?

Operația fetală este relativ nouă și, prin intermediul ei, se intervine cu un tratament asupra fătului în timp ce acesta rămâne în pântecul mamei sale. O astfel de intervenție chirurgicală se realizează pentru a corecta niște probleme medicale care ar fi prea târziu să fie tratate după nașterea copilului.

Acest fel de operație devine o opțiune demnă de-a fi luată în seamă când medicii consideră că fătul e în pericol de moarte și nu va supraviețui nașterii.

Numai 20 de spitale din SUA pot face astfel de intervenții și acestea realizează două feluri de operații. Operația deschisă presupune ca fătul să fie parțial scos din burta mamei, pentru ca medicii să poată avea acces la zona problematică. După intervenție, fătul e băgat la loc în pântec și uterul este cusut.

Această metodă e practicată când fătul suferă din cauza unui defect congenital care blochează căile prin care respiră. Este realizată pentru ca cel mic să poată respira singur după ce îi este tăiat cordonul ombilical.

Operația fetoscopică este al doilea fel de intervenție chirurgicală asupra unui făt. E minim invazivă, nu presupune scoaterea fătului din uter și este făcută atunci când se poate corecta un defect congenital fără incizii majore și cu ajutorul unui telescop cu fibre optice. Această operație nu e la fel de traumatizantă pentru mamă și copil ca operația deschisă și reduce șansele de naștere prematură.

foto - Instagram

Mai multe