Paula Hriscu: „Sunt mândră că m-am născut pe meleagurile pe unde pășea cândva Avram Iancu”
Artista de muzică populară Paula Hriscu debutează în cinematografie, cu un rol în cel mai nou film pregătit de actorii Alin Panc și Sandu Pop. Cei doi sunt și producători și au creat împreună mai multe titluri, sub sigla Papa Pictures, așa cum este și seria de mare succes „Pup-o, mă!”. Noua lor producție se numește „Avram Iancu – Împotriva imperiului” și este o docu-dramă care spune povestea eroului Transilvaniei, eroului românilor.
Va fi lansată în cinematografe în data de 26 ianuarie, în 2024, numit legal „Anul Avram Iancu”, pentru că se împlinesc două secole de la nașterea „Crăișorului munților”. Filmul înseamnă debutul în lungmetraj atât pentru paula, cât și pentru regizor, Theo Thorn, și pentru actorul care redă viață eroului, Horia Fedorca, un tânăr artist care face parte din echipa unuia dintre cele mai importante teatre ale țării, Naționalul din Sibiu.
Paula, am văzut că numele tău este trecut pe afișul unui nou film, „Avram Iancu: Împotriva imperiului”. Nu știam despre latura ta de actriță?
Dumnezeu rânduiește lucrurile într-un mod fantastic și țin să menționez acest lucru. El lucrează prin oameni, iar în cazul meu a plănuit ca toate aceste întâmplări din viața mea să se petreacă la locul și în momentul potrivite. Pe la începutul anului m-am întâlnit întâmplător cu Alin Panc și cu Văru’ Săndel (actorul Alexandru Pop, n.r.) în culisele unei televiziuni, în București. Cu Văru’ mă cunoșteam deja de ceva vreme, dânsul știa despre mine legat de ceea ce fac în muzică, însă cu Alin Panc a fost prima dată când m-am întâlnit. I-am povestit despre mine puțin și despre locul meu natal, iar discuția a luat sfârșit prin „Simt că noi o să ne mai întâlnim”. A mai trecut un timp și la începutul lunii iulie, Alin Panc mi-a scris în privat, pe Instagram: «Facem un film nou, iar noi am vrea să fii alături de noi». Recunosc că a fost un mesaj cu impact emoțional pentru mine, căci o latură a mea, pe care am ascuns-o până acum, este și actoria. În adâncul sufletului meu tot timpul a fost o dorință că poate, cândva, voi juca într-un film, dar nu aveam așteptări sau speranțe în acestă direcție. Era secretul meu.
Ce crezi că i-a convins pe cei de la Papa Pictures să se gândească la tine pentru acest film?
Alin a mai menționat că m-a remarcat pe aplicația TikTok, unde eu joc diferite roluri, și mi-a spus că o fac foarte bine. Într-adevăr, am folosit acel spațiu pentru a mă exprima astfel, dar nu m-am gândit că va avea și roade ceea ce publicam acolo. I-am răspuns imediat că «DA», doresc să fiu alături de ei în realizarea acestui film. Fără să știu despre ce era vorba în acel moment. Pe urmă, mi-a trimis toate detaliile despre film și m-am bucurat foarte mult după ce am aflat că este vorba despre Avram Iancu, care dăinuie în fiecare suflet de moț, iar noi suntem urmașii a celui care a luptat pentru drepturile și meleagurile Țării Moților. Locul ales pentru filmări m-a surprins și mai mult, căci era vorba despre comuna unde m-am născut și unde am crescut, Bulzeștii de Sus, din jud. Hunedoara, mai exact la poalele Muntelui Găina. Zona unde s-au petrecut lucruri în anul 1848.
Cum a fost întâlnirea cu regizorul, Theo Thorn, aflat și el la debutul cu lungmetraj? Bănuiesc că a vrut și el să te testeze în vreun fel...
Înainte cu o lună de a ajunge pe platourile de filmare, regizorul Theo Thorn și întreaga echipă de producție mi-au cerut să mă filmez în timp ce joc rolul pe care îl am în film. Zis și făcut! Am învățat repede replicile, m-am filmat și am trimis un video, la care am avut un feedback pozitiv, mi-au spus că joc foarte bine. M-au luat emoțiile și mai tare, nu îmi venea să cred...
Cum te simți la acest debut?
Nu știu cum să gestionez acest lucru. Să fie oare un debut pentru mine în cinema? Parcă e prea mult să mă gândesc așa. Știu doar că a fost o experiență unică, frumoasă plină de trăiri și emoții. Aș retrăi de 1.000 de ori acele momente, iar câteodată cred că este un vis din care nu aș vrea să mă trezesc. Eu am avut doar două zile de filmare, dar a fost extraordinar.
Spune-ne mai multe despre acest rol?
Menționez că nu a fost un rol ușor pentru mine. Personajul meu fiind dramatic, cu un amalgam de stări emoționale de teamă, durere și panică. În film interpretez o țărancă româncă, o femeie care își pierde în război soțul și unul dintre copii, într-un mod extrem de dureros și de traumatizant. Și își dorește cu disperare ca măcar singurul băiat pe care îl mai are, pe nume Ilie, să rămână în viață în urma bătăliei care urma să se petreacă.
Care sunt amintirile cele mai frumoase pe care le vei păstra din această experiență?
Tot ceea ce s-a petrecut pe platouri de filmare a fost o experiență frumoasă. Însă momentul în care am filmat a fost atât de real pentru că intrasem atât de bine în personaj, încât m-am transpus în acea perioadă, în acel an 1848 și simțeam în interiorul meu trăirile acelei femei cotropită de durere, iar acest lucru a dus la un joc actoricesc foarte bun, fiind lăudată de întreaga echipă de producție. Regizorul Theo Thorn crezuse la un moment dat că mă simt rău, pentru că plângeam cu adevărat și trăiam fiecare cuvânt pe care îl aveam de rostit ca personaj. Este genial ceea ce am trăit ca experiență și mă bucur foarte. Mult că am reușit să joc atât de bine acest persoanj, spre surprinderea tuturor, dar și a mea. Chiar dacă personajul meu este unul secundar, iar rolul meu nu are foarte mult ca durată, eu mă bucur enorm de mult că am făcut parte din această echipă minunată, că joc într-un film documentar-dramă de cultură, un film bazat pe fapte reale, o istorie care ne reprezintă pe noi ca popor și ca țară, un film din care te poți documenta și cunoaște pe „Crăișorul munților” Avram Iancu!
Cum ai relaționat cu producătorii, Alin Panc și Alexandru Pop?
Pe Văru’ Săndel și pe Raluca Hideg i-am cunoscut în urmă cu mai mulți ani, în cadrul unor filmări TV pe parte de muzică populară. Sunt doi oameni excepționali, profesioniști și cu multă dedicație în tot ceea ce fac. Mă bucur să cunosc oameni cu care rezonez. Alin Panc mi-a zis la un moment dat: „Tu ești nepoata lui Avram Iancu”. Este un compliment foarte frumos și sunt mândră pentru că m-am născut pe meleagurile pe unde Avram Iancu pășea cândva... Cred că de aici se poate trage concluzia că știam despre Avram Iancu dinainte de acestă producție. România are foarte multă bogăție din punct de vedere istoric, unde mulți eroi si-au pierdut viața, luptând pentru plaiurile noastre printre care și Avram Iancu.
Ce rol crezi că are acest film?
Sunt sigură că acest film va avea succes și un impact pozitiv și pentru generația tânără, care dorește să cunoască ceea ce s-a petrecut în 1848 și le va fi de folos pentru îmbogățirea dezvoltării culturale istorice.
Ești doar actriță pentru acest film sau și cântăreață?
Da, așa este. Am și cântat. În film am cântat din „Balada lui Avram Iancu”, un cântec consacrat în folclorul românesc de Veta Biriș. Mi s-a părut cea mai potrivită acest film, dându-i o reinterpretare așa cum am simițit și pe stilul meu, dar respectând linia melodică al cântecului original.
Ce cuprinde agenda ta artistică în această perioadă?
Viața mea artistică mă surprinde pe zi ce trece... Dumnezeu mi-a croit un drum atât de frumos, încât merg cu ochii închiși pe el, fără să mă uit în stânga sau în dreapta. Apar oameni în viața mea pe acest drum care mă ajută să îndeplinesc tot ceea ce mi-a fost dat că misiune pe acest pământ. Am plecat la începutul lunii noiembrie în Chicago, pentru a le cânta românilor de-acolo. Voi duce cu mine cântece din repertoriul meu, voi duce România, mândrul plai, tuturor celor care îi duc dorul și sper să le mai astâmpăr dorul de casă. Am cântat și cu band-ul Vox Maris Chicago în data de 11 noiembrie în Chicago și sunt foarte bucuroasă și mândră că m-au ales pe mine ca artist român să le fiu alături. Am pus în scenă folclorul arhaic autentic românesc îmbinat cu acordurile unei fuziuni rock în care trecutul, prezentul și viitorul coexistă armonios împreună. Va fi un proiect muzical care cu siguranță va rămâne în sufletele tuturor.
În toată luna noiembrie voi mai avea concerte alături și de Corul Finteușul Mare condus de Dragoș Andrei, prin diferite locuri din America. Eu o să țin la curent în mediul online pe toți cei care mă urmăresc, pentru a fi la curent cu tot ceea ce voi face din punct de vedere muzical în această perioadă în America. Mă bucur să mă reîntorc în SUA, având deja o experiență frumoasă pe care am trăit-o în primul turneu de acolo, care a fost acum doi ani. M-am întors cu un gust bun de la tot ce s-a întâmplat acolo. Mă întorc din SUA în 5 Decembrie, și imediat voi începe să plec prin țară la colindat! În data de 8 Decembrie am primul concert în Baia Mare și pe urmă prin diferite zone ale țării unde din nou voi fi activă pe toate rețelele de socializare pentru ca publicul să știe pe unde ajung. Să dea Dumnezeu să mă întorc cu bine să am putere și să nu fiu foarte debusolată din cauza fusului orar care îmi v-a da un pic de furcă.
Interviul a fost oferit în exclusivitate de Paul Hriscu pentru revista „Click! pentru femei” și a fost publicat în ediția din 8.12.2023.
@arhivă personală, Bianca Roiu
Text: Anca Bejan