STUDIU: câștigătorii Oscarului trăiesc mai mult! Ce durată de viață poate avea Meryl Streep?

3 mai 2022   Viață de vedetă

Cel mai important premiu din industria cinematografică nu vine la pachet doar cu un stil de viață mai bun, dat de ofertele profesionale bănoase, care curg cu nemiluita după câștigarea lui, ci și cu o longevitate crescută. N-o spunem noi, ci rezultatul unui studiu recent.

Cercetătorii de la Universitatea de la Toronto au ajuns la o concluzie clară după ce au analizat nu mai puțin de 2.111 de actori, care au fost nominalizați la Oscar începând cu anul 1929 și încheind cu 2020 sau doar au dat replica celor nominalizați. Concluzia oamenilor de știință este că cei care au câștigat mult râvnita statuetă de aur au trăit mai mult decât cei pe lângă care a trecut doar premiul și n-au primit nici măcar o nominalizare.

Cum e posibil să fie diferențe între câștigători și necâștigători?

„Câștigătorii premiului Oscar asociază, în mod pozitiv, succesul cu supraviețuirea, punând accent pe importanța factorilor psihologici, ce țin de comportament sau de sănătate și care n-au de-a face cu sărăcia”, au scris cercetătorii respectivi în studiul lor, publicat în Plos One.

„Pentru fiecare câștigător studiat am identificat alt actor care a jucat în același film, dar care a fost doar nominalizat și s-a potrivit ca gen și vârstă cu acela”, a dezvăluit Donald Redelmeier, care a condus echipa de cercetători de la Universitate din Toronto.

Actori faimoși studiați

În analiza respectivă au fost incluși actori cunoscuți, precum Meryl Streep, care a fost nominalizată la Oscar în 1988, pentru rolul său din filmul Ironweed. Ea a fost comparată cu Margaret Whitton, care a fost studiată pentru simplul motiv că a jucat în aceeași producție hollywoodiană, este cu un an mai tânără decât Meryl și n-a fost nominalizată la Oscar.

Dintre cei 2.111 de actori sudiați, 1.122 au decedat deja până la 1 iulie 2020. Media de vârstă a decesului la câștigători a fost de 77,1 ani, la nominalizați a fost de 73,7 ani, iar pentru cei nenominalizați vârsta la care și-au pierdut viața a fost de 73,6 ani.

De-a lungul anilor, limita de vârstă a crescut din 1929 până în prezent, evident. În momentul de față, este o diferență de cinci ani între câștigători și cei care n-au fost nici măcar nominalizați. Așadar care este vârsta până la care e de așteptat ca actorii câștigători de Oscar din zilele nostre să trăiască?

Situația actuală

E de așteptat ca cei care au căștigat Oscarul să trăiască până la 81,3 ani, în comparație cu actorii care n-au câștigat faimosul trofeu și au fost nominalizați și care e de așteptat să trăiască 76,4 ani. Ei bine, actorii care nici măcar n-au fost nominalizați și n-au servit decât ca să-i pună în valoare pe marii câștigători în producțiile în care au jucat vor avea, conform statisticilor, o viață de numai 76,2 ani.  

Nominalizată pentru un număr record de 21 de Academy Awards, Meryl Streep a fost recompensată de trei ori cu prestigioasa statuetă. Drept urmare, actrița de 72 de ani se califică la categoria de persoane cu o longevitate de peste 80 de ani.

De ce trăiesc mai mult câștigătorii?

Motivul pentru care există diferența de longevitate între câștigători și cei care n-au fost premiați cu Oscar nu este cunoscut cu exactitate. Se pot face presupuneri, însă. Astfel, statutul social al unui câștigător de Oscar se îmbunătățește, asta e clar, iar aceast lucru contribuie la un stil de viață mai bun și la o sănătate prosperă.  

„Câștigătorii mănâncă mai bine, fac mai multă mișcare, se odihnesc mai mult, evită mai mult drogurile și țintesc la un stil de viață mai prudent, lipsit de excese”, susțin cercetătorii. În plus, aceștia nu se mai stresează cu toate nimicurile, au noi echipe de angajați care să se ocupe de detaliile carierei și ale vieții lor. Mai mult, suportă mai bine criticile și umilința respingerii.

„Succesul îi poate determina pe oameni să se comporte astfel încât să fie evitată sau estompată acea rutină epuizantă, acea grijă pentru ziua de mâine, stresul, ce aduce cu el îmbătrânirea precoce”, conchid cercetătorii americani.

Foto - Shutterstock

Mai multe