Urania Cremene: „Un NU spus la momentul potrivit poate cântări mai mult decât un DA‟

22 iulie 2023   Viață de vedetă

O poţi urmări în emisiunea MediCOOL, de la Antena 1, în fiecare sâmbătă, de la ora 12.00, în care moderează rubrica „Parenting pe înţelesul tuturor‟. Cea mai cunoscută expertă în parenting din România, Urania Cremene este apreciată şi pentru programul All About Parenting, bazat pe cele mai noi cercetări în ştiinţa motivaţiei.

Sunt mai greu de crescut copiii în prezent? Cum să-i ajutăm să păstreze un echilibru?

Din anumite puncte de vedere, da, e puțin mai greu să crești un copil acum, decât era pe vremuri. Lumea noastră a devenit mai mică. Am spus de multe ori că e nevoie de un „trib‟ ca să crești un copil. Până nu de mult, locuiau împreună mai multe familii în aceeași gospodărie. Existau mai multe opțiuni pentru copil de a copia modele, de a învăța, de a se încărca cu iubire de la mai mulți adulți, dacă mama sau tata erau ocupați. Acum, cei mai mulți dintre copii petrec majoritatea timpului în casă, cel mai adesea cu părinții, ei devenind partenerii principali de joacă sau sprijin ai copiilor. Dacă tragem linia și adunăm, părinților le rămâne extraordinar de puțin timp pentru ei, pentru relaxarea lor. Iar asta poate duce, adesea, la copleșire. Cât despre cum îi ajutăm pe copii să păstreze un echilibru... Organizare, planificare și iar organizare. Copiii au nevoie și ei de un program, pe care îl putem facem împreună cu ei, în care să punctăm cât timp pot avea la ecrane pentru distracție, pentru școală, când fac temele sau curățenia în cameră. Toate aceste lucruri, dacă sunt planificate riguros, pot aduce multă liniște și claritate în programul fiecărei zile.

Citește și Maria Popovici: „Comedia se naște din întâmplări dificile, penibile sau triste‟

Cât de important este să le impunem copiilor limite?

Limitele și regulile înseamnă siguranță. Când unui copil i se trasează un set de limite clare, el simte că părintele lui are control asupra situației și că îi pasă de el. Un „NU‟ spus la momentul potrivit poate cântări mai mult decât un „DA‟ spus din vinovăție sau pentru că ne-am săturat de negocieri. În plus, dacă cedăm la negocierile copiilor și nu păstrăm regulile stabilite – cu fermitate și căldură, deopotrivă – copiii nu înțeleg importanța lor în afara casei. Viața reală vine cu reguli gândite pentru ca fiecare dintre noi să se simtă cât mai în siguranță și confortabil. Regulile îi ajută pe copii și să devină disciplinați, să aibă rutine sănătoase. Aș evita acest „cum impunem‟, pentru că una e să le comunicăm cu blândețe niște reguli, alta e să-i forţăm și să aplicăm pedepse. Impunerea vine fără respect față de copil, iar credința mea e că, într-o familie, fiecare membru e la fel de important, iar locul copilului nu e mai jos de părinte. Despre cum să le punem copiilor noștri limite sănătoase vorbim în cadrul webinariilor gratuite pe care eu și colegii mei traineri certificați în metodologia All About Parenting le susținem zilnic. Vorbim și despre refuzuri, tantrumuri, bullying, certuri și țipete.

Care este cheia formării unui om echilibrat şi rezilient?

Poate cel mai important factor este autenticitatea. Mai exact, să le oferim un model prin propria autenticitate. Copiii au nevoie de părinți autentici, care să nu cadă pradă autosuficienței. Ei învață mai mult din ceea ce văd la noi că facem, decât din ceea ce le spunem să facă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că înțelegem că suntem de iubit așa cum suntem, cu toate ale noastre, cu bune și mai puțin bune, dar că suntem, fără dar și poate, perfectibili. Dacă noi plecăm de la acest adevăr, că devenim și noi în fiecare zi cea mai bună variantă a noastră, le transmitem copiilor exact același lucru. Le arătăm că putem greși și că putem repara când am greșit. Mai exact, să le predăm copiilor faptul că greșeala e o oportunitate de învățare și că face parte din noi, din acest proces sau drum către cea mai bună variantă care putem deveni în această lume.

Dintre subiectele abordate în cadrul emisiunii MediCOOL, care au fost mai delicate?

Mie îmi e ușor să vorbesc despre tot ce înseamnă educarea și creșterea copiilor. Cred în ceea ce predau și îmi dedic timp să învăț pe zi ce trece mai multe lucruri pe care să le dau mai departe părinților. Însă există subiecte care, pentru unele persoane nu sunt la fel de ușor de abordat, cum e educația sexuală, problemele emoționale pe care copiii le-ar putea avea sau sentimentul de vinovăție pe care unii părinți îl au atunci când greșesc față de copiii lor. Totuși, dacă ar fi să spun un subiect mai greu de explorat, poate și din cauză că încă e un subiect tabu, poate discuția despre educația sexuală a venit cu o ușoară provocare.

Ce propuneri de teme de discuţie primiți din partea părinţilor? Au fost şi unele mai ciudate?

Din fericire, părinții au din ce în ce mai multe întrebări, iar asta înseamnă că există o poftă de a învăța cum putem să ne creștem copiii mai bine, poate, decât au reușit generațiile din urmă. „Mai bine‟ însemnând cu mai multă răbdare, fără pedepse sau frică, cu mai multă aplecare către lumea emoțională a copiilor și nevoile lor psihologice reale. Tocmai de aceea nu cred că o preocupare a unui părinte poate fi catalogată a fi „ciudată‟, ci mai degrabă unică. Cu toate astea, nu pot spune că au venit către noi subiecte „ciudate‟. Părinții vor să știe cât mai multe despre cum să scape de refuzuri, de la refuzul de a-și pune șosetele sau de a gusta supa, până la refuzul de a mai merge la școală. Vor să învețe cum să nu se mai enerveze deodată cu copiii și să aibă răbdare să le conțină emoțiile, așa cum vin ele, fără să se mai ajungă la țipete și pedepse.

Rolul din emisiunea MediCOOL ți se potrivește de minune. Te gândești la un viitor în televiziune?

În primul rând, mulțumesc pentru apreciere. Și eu mă simt foarte bine alături de colegii mei și învăț extraordinar de multe lucruri de la oameni care sunt experți în domeniul lor. Colaborarea cu MediCOOL nu e prima colaborare cu televiziunea și fac asta cu mare bucurie, pentru că, prin intermediul televizorului, reușim să ajungem cu informații valoroase la părinți la care, probabil, nu am ajunge altfel. Momentan nu am în plan o emisiune în care să fiu principal moderator, însă nu închid această portiță și las mereu loc de noi provocări și noi experiențe prin intermediul cărora pot fi prezentă în viața părinților și îi pot ajuta să aibă mai multă liniște în familiile lor.

Foto: Antena 1

Mai multe