Testul Apgar, o modalitate de a evalua starea nou-născutului. Cum se oferă prima notă a copilului

Imediat după naștere, proaspeții părinți își doresc să știe dacă nou-născutul se dezvoltă sănătos. Testul Apgar vine în ajutorul lor și le oferă această informație. Iată când se face această evaluare importantă și cum se calculează scorul final! 

image

Scorul Apgar reprezintă o metodă rapidă de evaluare a stării unui nou-născut imediat după naștere. Conceput de Dr. Virginia Apgar, medic specialist în anestezie obstetricală, în anul 1952, acesta ajută personalul medical să identifice rapid cât de bine se adaptează nou-născutul în afara uterului și dacă ar putea avea nevoie de asistență medicală suplimentară. 

Citește și: Gemeni cu tați diferiți. Care-i explicația mamei lor? 

Scorpul Apgar sau prima notă a copilului tău 

Testul Apgar este unul rapid, simplu de efectuat și deloc dureros pentru nou-născut. La un minut și apoi la cinci minute după naștere, nou-născutului îi sunt evaluate cinci semne, și anume: culoarea pielii, frecvența cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular și respirația. Ulterior, fiecare este notat cu o valoare între 0 și 2 (0 = absent, 1 = slab, 2 = normal). Dacă scorul este sub nota 7, bebelușul se reevaluează la fiecare 5 minute, până la 20 de minute. Ulterior, scorurile sunt notate în fișa copilului și se oferă nota finală. 

Cum se oferă calificativele

Fiecare categorie a testului Apgar reprezintă un semn important de vitalitate. În ceea ce privește culoarea pielii, 0 = pielea nou-născutului este albastră, 1 = pielea este roz, dar brațele și picioarele pot fi albastre, iar 2 = pielea este roz. 

Următoarele note sunt date ritmului cardiac. 0 = nu există bătăi ale inimii, 1 = mai puțin de 100 de bătăi pe minut, iar 2 = frecvență cardiacă sănătoasă, de peste 100 de bătăi pe minut. 

A treia categorie evaluată este reactivitatea la stimuli. Mai exact, 0 = nu există reflex, 1 = există o grimasă, dar nu și altă reacție, 2 = există o grimasă și alt reflex, precum un strigăt. 

A patra categorie se referă la activitatea musculară. Calificativul 0 = mușchii sunt moi, 1 = există un semn minim al mușchilor din brațe sau picioare, 2 = se mișcă activ. 

În cele din urmă, medicii evaluează cât de bine respiră bebelușul. Mai exact, 0 = nu există frecvență respiratorie, 1 = respirație lentă sau neregulată, 2 = respirație normală și plâns puternic. 

INFO: Nașterea dificilă, nașterea prematură, precum și medicamentele folosite pentru durere în timpul travaliului pot influența scorpul Apgar. 

Vezi și: Primii pași din viața alături de bebelușul tău. Ce e de făcut? 

Nota finală

Dacă nou-născutul a primit o notă finală între 8 și 10, înseamnă că starea sa generală este bună sau excelentă. Dacă scorul este între 5-7, bebelușul este într-o stare relativ bună, însă va avea nevoie de un suport pentru respirație, iar dacă nota este sub 5, bebelușul va avea nevoie de îngrijiri medicale suplimentare și va fi pus la incubator. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg