Viața alături de „Lordul plăcerilor carnale”, care avea 75 de amante
Decenii întregi lumea și-a pus întrebarea de ce Marchiza de Bath din Marea Britanie, care era o femeie frumoasă și curtată, a rămas căsătorită cu un bărbat care i-a fost infidel de la un capăt la altul al mariajului lor.
Răspunsul la această întrebare este, cum ne așteptam, complicat. În primul rând, erau la mijloc cei doi copii ai lor, apoi mai era de luat în seamă și cariera marchizei – cea de actriță și, ulterior, de jurnalist de război, care presupunea deplasări constante de acasă și o distanțare binevenită de cel denumit, în tinerețile lui sălbatice, „Londul plăcerilor carnale”. Mai mult, exista Longleat pe lumea asta, proprietatea marchizului care-i devenise ei tot mai dragă pe parcursul căsniciei lor.
Zeci de rivale
Proprietatea marchizilor se află lângă Warminster, Wiltshire, și are propriul parc-safari cu lei, girafe și zebre, o minunăție de spațiu, care o făcea adesea pe Marchiza de Bath să uite de infidelitățile soțului, care avea nu mai puțin de 75 de concubine, pe care le alinta „soțioare”.
Se pare că pe Anna Gael, cum era cunoscută marchiza în spațiul public, a tolerat destul de bine excentricitățile poligame ale soțului ei. Reușise să se detașaze fără probleme de stilul de viață al acestuia. Odată cu moartea marchizei zilele trecute, la 78 de ani, aducem în prim plan o căsnicie ca niciuna pe lumea asta.
Marchiza era convinsă că femeile care se perindau la castel și care erau semi-instalate în casele de oaspeți de pe proprietatea ei nu aveau de împărțit cu marchizul decât patul, nu și restul vieții lui. Cu alte cuvinte, cu toate că avea multe rivale, Anne nu s-a temut niciodată că va fi înlocuită de una dintre amantele soțului său.
„M-am căsătorit cu soțul meu din dragoste, nu pentru bani!”, a ținut să precizeze marchiza într-unul dintre rarele ei interviuri despre viața ei privată. „El și-a dorit o carieristă, care să se întrețină singură și să-și plătească singură facturile”, a adăugat ea.
Camera Kama Sutra
Marchizul s-a stins și el din viață în urmă cu doi, la 87 de ani, după ce a făcut pneumonie din cauza Covid-19. Alexander Bath a rămas în memoria colectivă a englezilor cu stillul lui de viață controversat, fiind denumit „Londul plăcerilor carnale”. Și nu s-a supărat niciodată că ajunsese să aibă asemenea reputație. Dimpotrivă. El se mândrea cu faptul că avea atâtea amante și chiar ținea să le spună jurnaliștilor cu care purta dialoguri că nu avea niciodată nevoie de Viagra.
Mariajul deschis ale Lord-ului și al lui Lady Bath era privit ca unul neconvențional în cercurile lor selecte, aristocrate. Ea își petrecea mare parte din timp la Paris, cu propriul ei amant, în timp ce el se bucura de libertate totală în „Palatul plăcerilor” de la Longleat, unde avea propria cameră Kama Sutra, unde avea la dispoziție, 24 de ore din 24, două „soțioare”, care să-i poată îndeplini dorința de-a avea o partidă de sex în trei oricând ar fi avut el chef de așa ceva.
În biografia „The Marquess Of Bath: Lord Of Love”, Nesta Wyn Ellis a scris despre coada de femei care se făcea în fața dormitorului lui. În nopțile obișnuite, era de la sine înțeles ca marchizul să doarmă flancat de câte o tânără pe fiecare parte a patului. Confruntată de jurnaliști cu privire la aventurile soțului, Anna nu făcea decât să le infirme categoric.
Cum-necum, mariajul celor doi a funcționat până la final. „N-a fost niciodată o situație ușoară și plină de armonie acest mariaj deschis, dar cam asta e imaginea de ansamblu a relației lor”, a dezvăluit fiul celor doi marchizi, Ceawlin.
Viață de marchiză
Născută Anna Gyarmathy, în Ungaria, dintr-o mamă poet și un tată matematician, răposata marchiză s-a mutat cu familia ei în Franța când era mică. L-a întâlnit pe Alexander Thynn, cel care avea să devină Lord-ul Bath, în 1959, la numai 15 ani.
Thynn a preluat titlul nobiliar de la tatăl său în 1992, iar Anna a devenit atunci Marchiză. La scurt timp, ea și-a dat seama că viața de nobil britanic nu e deloc interesantă, ci doar plictisitoare. Mai mult, devenind Lady Thynn, nu mai era plătită pentru munca ei pe platourile de filmare, pentru că toată lumea presupunea că are destui bani ca să mai ceară salariu.
Fără să mai stea pe gânduri, s-a reprofilat. A renunțat la actorie și a devenit jurnalist, care călătoarea în Vietnam, pentru a relata de pe frontul de luptă, în 1971, sau în Cambodgia. În anii ’90, a renunțat la job-ul periculos, la insistențele copiilor ei, și s-a orientat spre politică și economie.
În 2022, s-a stins din viață, la 78 de ani.