10 pași simpli ca să devii fericită. Ai nevoie de un elastic de păr și de... voință
Ai uitat totul despre rezoluțiile pe care ți le-ai făcut la început de an? Ei bine, nu e timpul pierdut să-ți propui anumite lucruri care să-ți aducă zâmbetul pe chip.
Ți-ai propus de Revelion să-ți începi fiecare zi cu un suc sănătos de legume și să meditezi câte jumătate de oră înainte de-a începe treaba la serviciu? Nu ești singura. Multă lume își dorește schimbarea stilului de viață la început de an și, culmea, nu e chiar așa greu de făcut.
Ryan Hopkins, care vorbește despre sănătate mentală la TEX sau în compania Jimmy Choo, susține că schimbarea pe care o facem nu trebuie să fie drastică, să ne consume mult timp și efort. Iată câteva sfaturi practice, tehnici și obiceiuri eficiente, pe care le putem adopta cu toții pentru a avea o viață mai fericită.
1. Acceptă-ți imperfecțiunile
Nu trebuie să ne fie rușine cu imperfecțiunile noastre. Japonezii au un mod frumos de acceptare a defectelor fiecăruia. Se numește kintsugi și presupune ca niște bucăți de ceramică sparte să fie reparate cu aur, pentru a conferi piesei o frumusețe și mai mare. În loc să fie refăcută piesa de artă astfel încât să arate ca nouă, kintsugi, tehnica veche de 400 de ani, subliniază chiar crăpăturile recipientului din ceramică, imperfecțiunile ei.
Folosind această metaforă pentru a ne vindeca pe noi înșine, învățăm că tocmai prin procesul de reparație a ceva ce este spart, distrus, creăm ceva și mai frumos, unic și rezistent.
Primul pas în acest sens e să-ți accepți imperfecțiunile, tocmai ele te fac pe tine specială, unică. Și comportă-te cu tine cu bunătatea cu care te comporți cu un prieten, nu uita asta niciodată.
2. Întărește-ți voința
Luăm un milion de mici decizii în fiecare zi și, pe măsură ce sunt atât de multe, ne scade voința. Cumva ni se consumă energia și, odată consumată, ne pierdem controlul mult mai ușor. Soluția este să scazi numărul de decizii luate în fiecare zi.
Știai că genialul Steve Jobs se îmbrăca întotdeauna la fel? Făcea asta pentru că nu voia să se trezează zi de zi cu necesitatea de-a lua decizia cu ce să se îmbrace. Avea alte decizii de făcut într-o zi, mult mai importante, și nu voia să-și epuizeze „stocul” de voință.
Nu uita că avem cantitatea cea mai mare de voiță dimineața, așadar ia decizii la primele ore ale zilei și nu vei regreta.
3. Rupe rutina
Ca adulți, suntem prinși într-o rutină care e ca o sabie cu două tăișuri – pe de-o parte, ne oferă stabilitate, siguranță, pe de altă parte ne bagă într-o monotonie din care cu greu mai ieșim.
Rupe rutina, ca să-ți pui în funcțiune mai mult creierul, să-ți trezești la viață spontaneitatea, instinctul, cheful de-a trăi. Știința ne spune că stimulii noi ne stârnesc atenția, ne fac să observăm mai multe lucruri și ne fac să fim mai prezenți în propria viață.
4. Triază e-mail-urile la care răspunzi
Dacă sedentarismul e noul fumat, datul e-mail-urilor e noul sedentarism. Te-ai gândit vreodată câte minute petreci în fiecare zi răspunzând la e-mail-uri? Toate acele minute se transformă în zeci de minute și chair ore, pentru mulți dintre noi.
Psihologul Linda Stone vorbește despre epidemia de „apnee a e-mail-ului”. Ce înseamnă asta? Adesea respirăm scurt sau chiar ne ținem respirația când scriem un e-mail, lucru care nu e deloc bun pentru sănătate. Se pare că 80% dintre oameni sunt afectați de așa ceva.
Soluția? Să triem e-mail-urile de spam-uri, să alegem să răspundem doar la cele care „ard” sau măcar să delegăm din când în când și pe altcineva care să ne scape de această responsabilitate.
5. Nu mai face mai multe lucruri în același timp
Mare parte din timp credem că ceea ce facem noi este multi-tasking, adică bifăm mai multe lucruri în același timp. Realitatea e că ducem până la capăt mai multe responsabilități, dar niciuna bine.
Simplul fapt că te fâțâi de la o responsabilitate la alta duce la greșeli, un timp mai îndelungat de încheiat o atribuțiune și suntem mai puțin productivi, într-un final. Mai mult, împărțirea noastră în o mie de locuri crează stres, anxietate și chiar burn-out.
6. Învață să spui „Nu!”
Mulți dintre noi ne luăm noi responsabilități deoarece credeam că asta trebuie să facem, asta se așteaptă de la noi. Așadar ajungem să stăm peste program și să lucrăm mai mult, mergem la evenimente de dragul altora, ne înscriem în anumite comitete și sărim în ajutorul altora fără să stăm prea mult pe gânduri.
Rezultatul? Suntem tot mai obosiți, epuizați chiar, și nervoși că n-avem timp și pentru noi, să ne odihnim, să facem ce avem de făcut pentru noi. Nu mai lua decizii pe moment, dacă simți că poate nu ar trebui să te implici în ceva, spune „Nu!”, nu „Poate” sau „Mai vedem noi”.
7. Ia micul dejun cu modelele din viața ta
Anturajul are un rol extrem de important asupra noastră. Cei din jurul nostru ne fac să creștem sau să cădem, depinde de felul lor de-a fi, ne influențează în deciziile pe care le luăm și stilul de viață pe care-l avem.
În anii 1930, autorul american Napoleon Hill sugera să ce creăm fiecare dintre noi un consiliu imaginar cu care să ne consultăm în mod regulat. El susține că „lua micul dejun” cu inventatorul Thomas Edison, industrialistul Andrew Carnegie și marele conducător francez Napoleon. Era un fel de-a spune, nimeni nu se așeza la masă ca să consume nimic. Doar că Hill îi întreba pe aceștia în privința unor lucruri la care el nu avea răspuns. Se inspira din posibilele lor răspunsuri.
8. Nu uita că ești... neimportant
Privind cerul, ne dăm seama cât ne nesignifianți suntem și acest lucru e bun, pentru că mai ia din acea presiune care se află pe umerii noștri de-a bifa anumite lucruri în viață neapărat, de-a lăsa altora o moștenire valoroasă, etc.
Caută frumusețea în fiecare om și în fiecare lucru făcut. Clipele de liniște sufletească ne aduc fericirea, nu îndeplinirea visului părinților noștri sau bifarea unor scopuri în viață date de societate.
9. Privește jumătatea plină a paharului
Suntem plini de frustrări zilnice, dar trebuie să ne dăm seama că, printre lucrurile rele care au loc în viață, se strecoară și o puzderie de lucruri minunate.
Un elastic de păr îți poate schimba perspectiva pe care o ai în viață asupra lucrurile enervante. Pune-ți elasticul de păr la încheietura unei mâini și, când începi să te plângi de ceva, mută-l pe mâna cealaltă. Repetă figura până când elasticul a stat pe aceeași încheietură timp de 28 de zile. Când te plângi din nou, o iei de la capăt cu rutina, fără să comentezi pe subiect. Dacă nici asta n-o să te facă să nu te mai plângi…
Cu toții simțim nevoia să ne „răcorim” din când în când, dar are vreun sens dacă nu facem nimic în această privință?!
10. Fă-ți timp doar pentru tine
Nu pierzi nicio întâlnire profesională, ești prezentă la toate ședințele cu părinții la școala copilului tău, dar, când vine vorba să faci ceva și pentru tine, n-ai timp, n-ai chef. Adevărul e că trebuie să te prioritizezi dacă vrei să fii fericită, nu există ocolișuri în acest sens.
Fie că iei o pauză de cafea, mergi să iei prânzul în afara biroului, nu în fața calculatorului, sau ieși cu prietenele la un film și îți cumperi rochia preferată când iei salariul, toate acestea te fac să te simți bine pe moment. Și tu meriți cât mai multe momente de fericire, nu-i așa?
foto - Shutterstock