Cât de periculos e „bronzatul cu bere”, noua modă de pe TikTok

Toată lumea își dorește un bronz frumos în această vară, motiv pentru care unii sunt în stare de orice posibil – chiar să-și aplice alcool din cap până-n picioare la plajă. Dar cu ce risc?

image

Tinerii riscă să facă cancer de piele după ce i-a cuprins febra „bronzatului cu bere”, care face ravagii pe rețelele sociale. De ce e atât de riscant acest obicei?  

TikTok-ul abundă de filmulețe cu oameni care își expun pielea la soare după ce și-au turnat pe ei sticle de bere. Video-urile uluitoare au strâns deja peste 216.000 de vizualizări pe platforma online, iar mulți alții sunt încurajați să le urmeze exemplul celor pe care-i admiră făcând asta.

Toată lumea își dorește un bronz frumos în această vară, motivul pentru care unii sunt în stare de orice posibil – chiar să-și aplice alcool din cap până-n picioare înainte de-a se expune razelor UV. Cu alte cuvinte, în loc de protecție solară, mai mulți aventuroși s-au gândit să folosească bere, pentru a se „rumeni” mai atrăgător.  

Cei care au încercat „bronzatul cu bere” sunt de părere că este „cel mai bun bronz posibil” sau „cea mai ieftină variantă de-a te bronza rapid”. În concluzie, tinerii care nu se gândesc la ce le poate rezerva viitorul sau la ce pericole nebănuite se expun sunt extrem de încântați de idee.

Zaharurile și acizii din componența unei beri ajută la închiderea la culoare a pielii, în timp ce antioxidanții păstrează „pielea fină și întinerită”. Cel puțin cu asta se laudă cei care au încercat noua modă de pe TikTok.

Însă experții susțin că nu există „dovezi științifice” care să ateste ceea ce declară fanii „bronzatului cu bere”. În plus, metoda poate fi un adevărat risc în privința sănătății. În cea mai bună variantă, poate cauza arsuri solare și îmbătrânirea prematură a pielii. În cea mai proastă variantă, poate duce la apariția melanomului.

image

Doctorul Maham Khan, un dermatolog de la Clinica Cadogan din Londra, atrage atenția asupra acestei mode și e de părere că trebuie avut grijă în privința ei. „În calitate de dermatolog care tratează zilnic pacienți cu cancer de piele, trebuie să trag un semnal de alarmă în privința trendului de pe TikTok de bronzare cu bere”, a declarat specialistul.

„Simpla aplicare a berii pe corp în vederea bronzării accentuate n-are nicio dovadă științifică. Mai mult, nu asigură nicio protecție împotriva razelor solare, care fac rău pielii. Radiațiile UV sunt cancerigene și contribuie din plin la distrugerea pielii prin arsuri solare, îmbătrânire prematur și un risc crescut de apariție a cancerului de piele, inclusiv a melanomului”, a ținut acesta să adauge.

foto - Shutterstock