Alimentele care te ajută să reduci stările de anxietate

24 iulie 2024   Lifestyle

Dieta bogată în nutrienți ajută la gestionarea simptomelor de anxietate. Dacă te confrunți cu această problemă, îți spunem ce alimente să consumi mai des! 

Anxietatea este o afecțiune răspândită, care afectează milioane de oameni la nivel global, anunță „Medical News Today”. Frecvența și intesitatea simptomelor variază, de la caz la caz - în timp ce unele persoane le resimt frecvent, altele le pot experimenta din când în când. Senzația de frică, îngrijorarea excesivă cu privire la evenimente și problemele de zi cu zi, iritabilitatea, dificultățile de concentrare, palpitațiile și ritmul cardiac crescut,  precum și tensiunea musculară sunt o parte dintre manifestările anxietății. 

Citește și acest articol: Melodia aceasta te liniștește imediat și reduce anxietatea. Ce efect are asupra ta? 

În ceea ce privește tratarea sa, medicii pot recomanda o combinație tratamente, precum terapia cognitiv-comportamentală. Cu toate acestea, potrivit publicației menționate, cercetările arată că tratamentele convenționale nu funcționează pe termen lung, însă o nutriție adecvată ajută la îmbunătățirea simptomelor. 

Alimentele care reduc simptomele de anxietate 

Adoptarea unei diete sănătoase, bogată în nutrienți, ajută la ameliorarea simptomelor de anxietate. Iată ce să consumi mai des!

Vezi și acest articol: Cum îți poți calma stările de anxietate. Metode care funcționează! 

  1. Pește gras - Somonul, macroul, sardinele, păstrăvul și heringul au un conținut ridicat de omega-3, aiciz grași care susțin funcția cognitivă și sănătatea mintală. Un studiu făcut pe 23 de persoane anxioase a demonstrat că un aport regulat de acizi grași reduce nivelurile de anxietate. 
  2. Ouă - Deficitul de vitamina D este legat cu declașarea tulburărilor de dispoziție, cum este anxietate. Cercetările au legat nivelurile scăzute de vitamina D din sânge cu instalarea despresiei și cu simptomele anxietății. Gălbenușurile de ou sunt surse bune de vitamina D, în special ouăle găinilor crescute la sol.   
  3. Semințe de dovleac - Potasiul este un mineral care ajută la reglarea echilibrului electrolitic și la gestionarea tensiunii arteriale, două efecte care contribuie la reducerea simptomelor de anxietate. Surse bune de potasiu sunt semințele de dovleac și bananele. 
  4. Ciocolată neagră - Datorită conținutului de cacao, ciocolata neagră îmbunătățește starea de spirit și implicit reduce simptomele asociate cu anxietatea. Acest efect se datorează conținutului de polifenoli, în special de flavonoide. 
  5. Ceai verde - Teanina din ceaiul verde este o substanță cu efect calmant. De asemenea, poate crește producția de serotonină și dopamină, prin urmare poate îmbunătăți starea de spirit. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe